Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aanwezigheid bij opgraven


6 juni 2004

Vraag nummer: 3159  (oude nummer: 4385)

Geachte heer Van der Putten,

Mijn vader is in 1971 begraven. Ik wil hem laten opgraven en herbegraven bij mijn moeder. De begraafplaats staat niet toe dat ik bij de opgraving aanwezig ben. Zo kan ik dus nooit zeker weten dat het ook werkelijk mijn vader is in de kist die herbegraven wordt en niet de helft van zijn beenderen of zomaar wat beenderen van graven die geruimd zijn. Heb ik echt geen (juridische) gronden om te eisen dat ik bij de opgraving aanwezig mag zijn? Ik vind het net zo iets als een product kopen en niet mogen/kunnen controleren of het wel het bestelde is.

Vast bedankt voor uw antwoord en vriendelijke groet.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Geen enkele begraafplaats staat toe dat derden aanwezig zijn bij een opgraving. Dat ligt gewoonlijk vast in de beheersverordening of het beheersreglement. Er zijn geen juridische of andere gronden om te eisen dat u bij de opgraving aanwezig mag zijn.
Als er redenen zouden zijn om aan te nemen dat daar niet uw vader ligt, kunt u het Openbaar Ministerie inschakelen om een strafrechtelijk onderzoek te doen. Dan gaat een derde kijken, om het simpel te zeggen. Maar zoiets speelt alleen in zeer zeer uitzonderlijke situaties waarin er heel harde aanwijzingen zijn dat er iets mis is.

Ik vraag me overigens af wat u van uw aanwezigheid bij een opgraving verwacht. Verwacht u echt aan de botresten nog te kunnen zien dat het uw vader is? Soms is het ook zo dat iemands stoffelijke resten nog niet geheel verteerd zijn; de ontbinding in de grond is namelijk een heel langzaam proces dat vele jaren in beslag neemt. Dat is geen plezierige aanblik.

Ik adviseer u om gewoon eens een gesprek te hebben met de mensen die verantwoordelijk zijn voor de opgraving. Uit uw verhaal maak ik indirect op dat u niet zelf een gespecialiseerd bedrijf inhuurt, maar dat medewerkers van de begraafplaats dit doen. Gaat u eens praten, laat u uitleggen wat er gebeurt. En ik denk dat u dan vanzelf door de manier waarop men dat vertelt, wat men vertelt, vertrouwen krijgt dat men de waarheid spreekt. Stel ook gewoon de vragen die u mij gesteld hebt.

Zie ook andere vragen in de sub-rubriek Opgraven.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE