Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Twee overledenen samen in een grafkist begraven


25 maart 2018

Vraag nummer: 54361

Wat is de achterliggende gedachte van het BLB dat verbiedt mensen samen in een kist te begraven?

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn meerdere redenen waarom 2 of meer mensen niet samen in 1 kist begraven mogen worden. De wetgever gaat er van uit dat iedere overledene individueel begraven moet worden.

De eerste is een technische reden. De bedoeling van begraving is om een stoffelijk overschot helemaal te laten vergaan. Het lichaam verteert. De vertering is een langzaam proces, dat enkele jaren duurt en dat gebeurt doordat bacteriën van binnen uit een lichaam 'opeten'. Die bacteriën hebben zuurstof nodig. In een kist zit een beperkte hoeveelheid zuurstof. Als er meerdere mensen in een kist zouden liggen, zou de hoeveelheid zuurstof te beperkt zijn om de ontbinding voorspoedig te laten verlopen.

Dat iedere overledene individueel begraven moet worden, heeft ook een justitiële reden: het kan zijn dat een overledene opgegraven moet worden in verband met strafrechtelijk onderzoek. Denk aan recente gevallen waarbij onduidelijk was of een verpleger in een verzorgingshuis mensen vermoord zou kunnen hebben of niet. Als meerdere overledenen door elkaar zouden liggen, is het moeilijk om te bepalen wie wie is.

Dat iedere overledene individueel begraven moet worden, heeft ook een andere reden: een nabestaande heeft soms de wens dat iemand ergens anders begraven wordt of dat diens resten gecremeerd worden. Dan moet er geen verwarring met de resten van andere overledenen plaats kunnen vinden.

Iedere overledene heeft recht op een eigen waardige rustplaats. De wetgever wil niet dat overledenen samen worden begraven om kosten te sparen. Dat is ook de reden waarom in het Blb eerst is aangegeven dat iemand in een kist begraven of gecremeerd wordt, maar dat het ook zonder kan. Men wilde niet bevorderen dat mensen zonder kist begraven worden, alleen om de kosten van een kist uit te sparen.

Zie ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: mag je naakt in de kist?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >