Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Positie kist in graf (gezicht naar het pad of naar het oosten?)


12 juli 2007

Vraag nummer: 4873  (oude nummer: 9481)

Geachte heer van der Putten,

In onze gemeente is het de gewoonte om de kist, daar waar mogelijk in oost westelijke richting te plaatsen. Altijd op de dezelfde wijze. Dit betekend dat sommige graven het monument aan het hoofdeind hebben staan en andere juist het monument op het voeteneind. Ondanks dat het een lokaal gebruik is dat overledenen zo worden begraven, zijn familieleden hiervan niet altijd op de hoogte en soms zorgt e.e.a. voor een naar gevoel bij de nabestaanden. Nu heb ik op uw site wel eens gelezen dat men zelf mag bepalen hoe de kist (al is het ondersteboven) in het graf wordt geplaatst. Onze verordening gaat waarschijnlijk binnen niet al te lange termijn worden aangepast. Kan de gemeente een bepaling opnemen in de verordening waarin dit wordt geregeld? Of mag dit niet en blijft dit een vrije keus van de overledene?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan mij het probleem voorstellen.

Ik zie geen reden voor de gemeente om in de verordening vast te leggen dat men de kist in een bepaalde richting begraaft. De reden is waarschijnlijk religieus en dat past niet bij een openbare gemeentelijke begraafplaats. Het mág natuurlijk wel, maar het mag geen plicht zijn.
Het in de verordening regelen van zoiets heeft geen zin.

Ik denk dat het meer een vrije keus van de nabestaanden is, dan een keus van de overledene. Die zegt niet meer zoveel. Ik zou - als ik u was - nabestaanden de keuze willen geven hoe er begraven kan worden: met het gezicht naar het oosten of met het gezicht naar het pad. Soms is dat dezelfde richting en soms niet. U moet de uitvaartondernemers in de regio dan vragen dit telkens met nabestaanden te bespreken. En als het goed is hebt u als gemeente ook een formulier voor het aanvragen van een begrafenis, want u hebt toch persoonsgegevens nodig en een verzoek om uitgifte graf of een papier met toestemming van de rechthebbende op het graf als het een dubbeldiep graf is. U kunt dan een vraag opnemen "Hoe moet de kist van de overledene in het graf geplaatst worden? a) met gezicht van overledene naar het pad of b) met gezicht van overledene naar het oosten." En daar kunnen 2 hokjes voor geplaatst worden die men kan aanvinken.

Het formulier kan mensen aan het denken zetten, maar ook is het dan zo dat als iemand achteraf klaagt, u kunt aantonen dat een opdrachtgever het zo gewild heeft.

Vergelijk vraag Grafsteen aan hoofd- of voeteneinde? in de subrubriek Grafsteen/monument. En vraag Ligging van de kist.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: mogen 2 lichamen in 1 kist?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE