Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Plank / crematie


31 maart 2014

Vraag nummer: 37925

Mag de plank gemaakt worden van multiplex voor crematie en wat moeten de maten zijn?
met vriendelijke groet irene

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat kan ik u niet zeggen. Tot 1 januari 2013 bevatte het zogenaamde Lijkomhulselbesluit normen voor het gebruik van materialen voor lijkkisten en ander omhulsels zoals een plank. Het Lijkomhulselbesluit is geschrapt. Sindsdien zijn er geen regels meer. Wettelijk gezien zijn alle soorten multiplex toegelaten.
Maar crematoria kunnen altijd nog eigen eisen stellen. Eisen aan de stevigheid van een plank, zodat die goed kan worden opgetild. Maar misschien ook de eis voor randen, zodat de overledene er niet makkelijk af rolt. Of dat voorkomt dat lijkvocht van de plank af druipt. Want alleen met een plank bent u er niet; er zal met een ander omhulsel zoals bijvoorbeeld een laken of lijkwade voorkomen moeten worden dat het stoffelijk overschot ongewenst vocht verliest.

Er zijn nog andere dingen waar u aan moet denken. Men kan iemand die dood op een plank ligt, niet zomaar in een rouwauto of ander vervoermiddel vervoeren. Dat zou u snel zien als de auto een bocht neemt: het lichaam rolt van de plank af. Daarom is een kist een erg praktische uitvinding. Het zachtjes rijden van rouwvervoer heeft ook een functie.
Als men geen kist gebruikt bij het vervoer, moet het lichaam op de een of andere manier vast worden gezet of worden ondersteund.

Er zijn geen vastgestelde maten voor planken die bij een oveninvoer gebruikt zouden kunnen worden. Ik zou de bodemmaat van een kist nemen. U kunt ook een crematorium en een uitvaartondernemer om advies vragen. Zij zijn bij uitstek deskundig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Mr Van der Putten houdt tijdens de LOB-Bedrijvendag op 3 april 2014 te Nieuwegein een open juridisch spreekuur van 13.00 tot 16.00 uur in de stand van de LOB (nr. 18). Zie www.begraafplaats.nl.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over het verstrooien van diens as op een dierbaar plekje van de overledene:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE