Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Nogmaals kist te groot


22 juni 2004

Vraag nummer: 3186  (oude nummer: 4438)

Geachte Mr. van der Putten, Ik las in de vragenlijst het volgende antwoord van u over lange kisten:

"Maar ik verwacht ook dat uitvaartondernemers het probleem van een te grote lengte voorzien en het niet zo ver laten komen dat een crematorium een kist zou (moeten) weigeren. Het lijkt mij een theoretisch probleem. "(09-2003)

Toevallig hoorde ik vanavond het geval dat iemand bij ons in de buurt geweigerd zou zijn bij een crematorium omdat deze persoon te corpulent zou zijn. noodgedwongen wordt er nu begraven. Kan dat zomaar of zou de uitvaartondernemer een passende (letterlijk) oplossing moeten verzinnen?

Ik kan mij indenken dat ouder crematoria met dit probleem zitten, maar dit is een vrij recent geopend crematorium.

Mensen worden tegenwoording langer en dikker. Waar ligt dan de grens qua lengte en gewicht?
(Mensen van 150 Kg zijn m.i. geen uitzondering meer)

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik weet niet waar de grens ligt. Er zijn verschillende leveranciers van ovens, dus er kunnen ook verschillende maten zijn.
Als de kist een probleem is, zou ik me kunnen voorstellen dat er zónder kist gecremeerd wordt. Maar ik kan me ook voorstellen dat je - puur technisch gezien - een oven niet te vol kunt maken. Een open haard bijvoorbeeld, mag/moet je ook niet volstapelen met houtblokken. Er moet voldoende zuurstof bij kunnen en het vuur moet beheersbaar zijn. Ik kan me voorstellen dat bij ovens ook zoiets speelt. Maar wellicht begint een aantal crematoriumhouders heel erg hard te lachen, als ze dit lezen. Ik weet het niet.

Als het een groter probleem wordt, schat ik in dat de markt er vanzelf op inspeelt. Er zijn commerciële crematoriumhouders die een nieuwe markt niet laten liggen, als die er is. Ik ben benieuwd hoe men dit in de USA oplost, want daar schijnt de corpulentie letterlijk grote vormen te hebben aangenomen. En een deel van die mensen zal ook wel gecremeerd willen worden.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >