Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Materialen goedkeuren


31 augustus 2011

Vraag nummer: 25831

Geachte heer van der Putten,

ik ben bezig met het ontwerpen van een grafkist van een nieuw natuurlijk polymeer. Nu weet ik van het bestaan van het lijkomhulselbesluit 1998, en dat kunstoffen niet toegelaten zijn mits het om onderdelen gaat die extern verwijderd kunnen worden. echter vraag ik mij af bij wie ik moet zijn om het nieuwe materialen te laten goedkeuren/certificeren volgens de eisen van het lijkomhulselbesluit,zodat ik het kan gaan gebruiken in de kisten.
Is zo een certifiering ├╝berhaupt mogelijk of nodig?
Alvast hartelijk bedankt!

Antwoord:

Geachte heer,

U zou eens kunnen overleggen met de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). Zie voor contactgegevens www.begraafplaats.nl.

Er is formeel geen goedkeuring of certificatie nodig. Beheerders van begraafplaatsen moeten er op letten dat een kist aan de normen voldoet, alvorens die bij het graf toe te laten. Idem de houders van crematoria bij de oven.
Als men daar aan twijfelt, kan men een rapport van bijvoorbeeld TNO eisen over de eigenschappen van een materiaal. En anders de kist weigeren. Wat natuurlijk niet zo plezierig is, bij een uitvaartplechtigheid.

Maar feitelijk heeft u te maken met een voorstadium: de uitvaartondernemer. Die zal geen kist inkopen als hij het risico loopt dat de kist aan de poort van de begraafplaats geweigerd wordt en zijn goede naam op het spel staat. Wilt u de ondernemer zo ver krijgen om uw kist af te nemen, dan zult u de eigenschappen van uw materiaal moeten aantonen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >