Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Loden kist


12 januari 2016

Vraag nummer: 44807

In twee graven (naast elkaar) liggen volgens de nabestaande 2 loden kisten. Vader en zoon zijn in Frankrijk overleden in 1975 en 1977. Mw. wil 1 graf laten schudden i.v.m. de bijzetting van haarzelf en haar dochter in de toekomst. Dat is natuurlijk prima mogelijk, ook met een loden kist (of er daadwerkelijk een loden kist in ligt moet nog blijken. Eerder al eenzelfde melding gekregen en toen bleek dat er netjes omgekist was.) Volgens de uitvaartverzorger die er over belde, was het in die tijd toegestaan een loden kist te begraven. En dat begrijp ik dan dus niet, begraven heeft toch als doel de vertering van het stoffelijk overschot?! Heeft de beste man gelijk of moest er in die jaren ook omgekist worden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het was in de jaren '70 van de vorige eeuw in beginsel inderdaad mogelijk om in een loden kist te begraven, mits 'de ondoordringbaarheid van de kist was opgeheven', zoals het in de voorganger van het Besluit op de lijkbezorging stond. Daarmee werd bedoeld dat er een paar gaten in de kist moesten worden geboord, waardoor er zuurstof in de kist kon komen. Dan konden de stoffelijke overschotten ontbinden.

Of er in de jaren '70 nog gebruik werd gemaakt van loden kisten, weet ik niet. Toen was ik nog niet bij de lijkbezorging betrokken; mijn ervaring start in de tweede helft van de jaren '80. Toen was sprake van zinken binnenkisten en niet (meer) van loden binnenkisten. Er werden in de jaren '70 ook al lijkhoezen gebruikt, waardoor een binnenkist eigenlijk al niet meer nodig was.

Mij lijkt dat het ook in de jaren '70 wenselijk was dat er omgekist zou worden. Ook al zitten er gaten in een metalen kist - een optimale situatie is dat niet.

In het Besluit op de lijkbezorging staat niet dat lichamen vanuit het buitenland moeten worden omgekist. Er staat ook niet meer dat van kisten de eventuele ondoordringbaarheid moet worden opgeheven. Er staat alleen dat er begraven of gecremeerd moet worden in een kist die op het doel van begraven of cremeren is afgestemd. Dat impliceert dat zondig moet worden omgekist.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >