Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Lijkwaden en bovengronds begraven


16 juni 2003

Vraag nummer: 2299  (oude nummer: 2754)

Zijn er in Nederland reglementen in verband met gebruik van lijkwaden en waaraan moeten deze voldoen?
Zijn er bovengrondse begrafenissen en aan welke voorwaarden moeten deze voldoen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De (Nederlandse) Wet op de lijkbezorging bepaalt dat zaken rondom begraven nader in detail worden geregeld in uitvoeringsregelingen. Het Besluit op de lijkbezorging is zo'n uitvoeringsregeling en die schuift de voorschriften van kisten en andere lijkomhulsels weer af naar regelgeving die nóg meer in detail is. En dan komen we uit bij het Lijkomhulselbesluit. In dat laatste besluit staat dat omhulsels, zoals lijkwaden, van natuurlijke materialen moet zijn.
Dus bijvoorbeeld linnen en geen kunststoffen.

Ja, het is in Nederland mogelijk te begraven in bovengrondse graven. Zie andere vragen op dit punt in de hoofdrubriek Begraven. Vragen over wandgraven, bovengronds begraven e.d. Bijvoorbeeld in de sub-rubriek Overig begraven in vraag 2193 'Niet begraven en niet cremeren, wat dan? (grafkelder, mausoleum)'; in de sub-rubriek Eigen graf vraag 1616 'Mag ik een mausoleum bouwen?'

Er gelden voor de begrafenissen in die bovengrondse graven geen andere voorschriften dan voor het begraven in de grond of in een ondergrondse kelder. En eigenlijk zijn er helemaal geen voorschriften, behalve dat er begraven wordt in een graf op een begraafplaats. (En niet bijvoorbeeld in een kuil in de achtertuin of in een plantsoen).

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE