Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Lijkkist huren


23 september 2008

Vraag nummer: 5693  (oude nummer: 11308)

Hallo,

Ik heb een vraag, is het mogelijk om een lijkkist te huren (een mooie/ dure kist). Daarbij denkende dat het lijk bijvoorbeeld in een kartonnen binnenkist ligt. Dus niet de dure kist aanraakt. Mij leek dit een goed idee voor de gemeentebegrafenissen.

Met vrienndelijke groet,
Dirk Heijnen

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, in theorie zou het mogelijk zijn om een 'buiten-kist' te verhuren of te huren. Ik zeg 'in theorie' omdat sommige mensen jaren geleden wel geprobeerd hebben om dat idee in de praktijk om te zetten, maar bleek dat er in de praktijk weinig of geen belangstelling voor bestond.

Dat komt omdat de inkoopprijs van gewone lijkkisten vrij laag is en de kosten van een huur-kist nauwelijks zou ontlopen. Als je dan het extra werk en het opslaan van huurkisten meerekent, is er nauwelijks een financieel voordeel.

Het is wel eens geprobeerd, maar er is onder het publiek nauwelijks of geen behoefte om 'voor de show' bijvoorbeeld een dure massief mahonie kist van EUR 2.000,- te huren, terwijl de overledene in een goedkope 'inleg'-kist van EUR 200,- wordt begraven of gecremeerd.
Voor begrafenissen waar men probeert de kosten te drukken, zoals uitvaarten die een sociale dienst regelt, maakt men geen extra kosten door een dure kist te huren. Men is goedkoper uit door een goedkope kist te gebruiken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
In 2018 attendeerde een ondernemer mij op een nieuw concept van het gebruik van huurkisten (vraag 55662).
Eigenlijk bevestigt dat mijn aarzeling. Een huurkist zou ongeveer 450,- euro kosten. Daar kun je ook een 'gewone' kist voor krijgen. Dan is er geen financieel voordeel. Ik denk dat het het schoonmaken, extra vervoer e.d. van een huurkist de eventuele milieuvoordelen ook teniet doet
Maar het is mijns inziens altijd goed als er meerdere mogelijkheden zijn. Laat mensen zelf maar beslissen wat ze willen.


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Zoals de vraag: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >