Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kwaliteit van kisten en vertering


19 februari 2009

Vraag nummer: 6194  (oude nummer: 12369)

Geachte heer Van der Putten,
Bij het delven van een graf, waar ruim 23 jaar geleden voor het laatst in begraven is, stuitten de grafdelvers op de kist van die overledene. De kist was nog in een uitstekende staat.
Nu komt bij ons de vraag op: kan en mag de beheerder van een (kerkelijke) begraafplaats regels opstellen voor de "levensduur" van kisten die begraven worden op zijn begraafplaats? Nu ik er over nadenk lijkt het mij er lastig om goed te omschrijven welke kisten eventueel wel en welke niet gebruikt mogen worden.
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer,

U bent vrij in het stellen van regels die u wilt, voor zover niet in strijd met de wet of het recht. Maar het lijkt me niet mogelijk of in ieder geval niet zinvol om hier regels voor te stellen.

Er zijn al regels in het Lijkomhulselbesluit voor de uitvoering van kisten. Dat mag gewoon hout zijn of bepaalde soorten spaanplaat. De bedoeling is dat zulk materiaal na verloop van tijd vermolmt.
U kunt zelf in aansluiting op die voorschriften de eis stellen dat het een kist moet zijn die bijvoorbeeld binnen 10 of 20 jaar vergaan moet zijn. Maar hoe wilt u dat toetsen of controleren? Want of dit daadwerkelijk gebeurt hangt ook van omstandigheden af waar de (fabrikant van de) kist niets aan kan doen. Hoeveelheid zuurstof in de grond, de vochtigheid en de zuurgraad. En de diepte van begraven. Fabrikanten kunnen daar ook niets over zeggen. Gewoonlijk vergaan al die kisten binnen 10 jaar.
Ik denk niet dat er iets aan te regelen valt.

Overigens is het in goede staat zijn van de kist niet relevant. Het gaat er om of het stoffelijk overschot goed verteert of niet. Dat zou in een 'goede' kist wel het geval moeten zijn, want dan is er veel zuurstof in de buurt. Je hebt dan een soort mini-keldertje. Dat is voor de vertering optimaal. Elk nadeel heeft zijn voordeel, als ik de heer J. Cruijff mag citeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Zoals de vraag: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >