Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kleding overledenen


24 augustus 2004

Vraag nummer: 3272  (oude nummer: 4567)

Ik werk in een verpleeg- en verzorgingshuis. Nu zijn we momenteel bezig om ons protocol overledene verzorgen te evalueren. Hierin staat vermeld dat wij familie adviseren om de overledene die wordt begraven, kleding van natuurlijk materiaal zoals wol of katoen aan te doen. Nu is mijn vraag of dit advies wettelijk verplicht is of een vrijblijvend advies. Het blijkt namelijk dat niet iedereen aan dit advies kan of wil voldoen.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het advies van uw verpleeghuis inzake de kleding is heel verstandig en verdient navolging, maar er zijn geen wettelijke regels over de kleding van de overledene. Dit verstandige kledingadvies is geen verplichting, maar echt, zoals het woord ook al zegt, een advies. En een advies is altijd vrijblijvend, anders is het geen advies.

Er zijn geen wettelijke regels inzake kleding, maar sommige begraafplaatsen hebben wel eigen regels over wat er mee de kist in mag. Tegen vergankelijke zaken zoals tekeningen bestaat geen enkel bezwaar, maar dingen die een deel van het lichaam 'afsluiten', zoals lappen plastic en kunststof wat ergens in verwerkt is, zijn heel onwenselijk. Ook zaken die niet verteren en zaken die kunnen breken en scherp zijn, zoals voorwerpen van glas of hard plastic zijn onwenselijk. Later bij de ruiming van een graf kunnen mensen zich daar aan verwonden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >