Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe lang moet kist minimaal in tact blijven?


14 juni 2007

Vraag nummer: 4808  (oude nummer: 9327)

De wet zegt dat een uitvaartkist binnen 10 jaar volledig afbreekbaar moet zijn.
Nu vraag ik me af of er ook een (gevoelsmatige) ondergrens is; Is het zo dat een uitvaartkist bijvoorbeeld een half jaar in tact moet blijven?
Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De wet zegt niet dat een kist binnen 10 jaar volledig afbreekbaar moet zijn. Het 'Besluit op de lijkbezorging' (de uitvoeringsregeling van de Wet op de lijkbezorging) zegt dat een kist niet van of met behulp van kunststoffen gemaakt moet zijn. Inderdaad wel met de idee dat niet alleen de overledene maar ook de kist moet ontbinden.
De meeste kisten die in de aarde worden begraven zullen binnen 10 jaar wel grotendeels verteerd of vermolmd zijn. Maar bijvoorbeeld een zware eiken kist in een grafkelder kan ook na tientallen jaren nog in een uitstekende staat zijn. En dat mag wettelijk ook.

Er is geen wettelijke ondergrens dat een kist minstens een aantal dagen, weken, maanden of jaren intact moet blijven.
Voor crematie maakt dat niet uit.
Voor begraafplaatsen werkt het 2 kanten op. Als de kist wat langer intact is, komt dat de ontbinding van het lichaam ten goede. Maar als de kist sneller in elkaar zakt, komt dat het aanzien van de begraafplaats ten goede. De luchtbel die een kist in de grond inbrengt, wordt eerder opgevuld.

Als u met uw vraagt bedoelt of de kist langer 'bescherming' biedt aan het stoffelijke overschot, dan kan ik alleen zeggen dat dat voor de wetgever geen item is. Men kan ook begraven worden in een lijkwade of ander omhulsel. Dat omhulsel is eigenlijk alleen bedoeld om de overledene te kunnen transporteren en vast te kunnen pakken zonder aan het lichaam zelf te hoeven zitten. Het hoeft verder geen bescherming te bieden.

Er doen ook wel van die onzinverhalen de ronde als dat een overledene door de wormen wordt opgegeten en zo.
Nou, dat is, zoals ik al aangeef, onzin. Een overledene wordt zo diep begraven, dat zich in die aardlaag geen beesten en beestjes bevinden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE