Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Blijft de kist gesloten?


12 oktober 2007

Vraag nummer: 4991  (oude nummer: 9791)

Geachte heer,
Voor mijn studie criminologie werd de vraag gesteld of een gesloten kist uit het buiten land hier in Nederland nog mag worden geopend alvorens deze kist begraven wordt Weet u hoe de regelgeving hier omtrent is? Waar en in welke wet geving kan ik dit terug vinden?

Antwoord:

Geachte heer,

Uiteraard mag een kist die uit het buitenland komt, hier nog worden geopend vóór de crematie of begrafenis. Net als een kist die niet op reis is geweest.
Hier bestaat geen wet- of regelgeving over.

Er is nog wel regelgeving die impliceert dat de kist (of ander lijkomhulsel) in een bepaald geval móet worden geopend. Artikel 8 van de Wet op de lijkbezorging bevat een regeling om de identiteit van de overledene in de kist te waarborgen. Er moet een papier zijn met persoonsgegevens, dat door een registratienummer op het papier én de kist de zekerheid geeft wie in de kist ligt. Maar soms is het papier kwijt of bestaat er anderszins onzekerheid over de identiteit van de overledene. Lid 3 van artikel 8 bepaalt "Indien de identiteit niet genoegzaam blijkt, vindt zo mogelijk de identificatie van het lijk plaats door twee personen die de overledene bij het leven hebben gekend, in tegenwoordigheid van de houder van de begraafplaats of het crematorium". Dat impliceert dat dan de kist moet worden geopend. Ongeacht of de kist uit het buitenland komt of niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans mijn ervaring tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >