Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven op plank


14 november 2007

Vraag nummer: 5059  (oude nummer: 9889)

Ik zou graag weten of je op een plank begraven kan worden ipv een kist.En aan welke eisen die plank moet voldoen.
Bvd.

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt op een plank worden begraven. De plank moet aan dezelfde eisen voldoen als een kist, dat wil zeggen dat hij niet gelakt mag zijn, of behandeld met conserverende stoffen.
De eisen staan in het Lijkomhulselbesluit 1998, maar die technische eisen vat ik zo maar even samen.
Ik verwijs u voorts naar een vergelijkbare vraag van een mevrouw die een plank naar het crematorium en de oven in wil (vraag 6012 in de sub-rubriek 'Overig cremeren' en in de Lijst van meest gestelde vragen).

Maar u kunt ook zonder plank begraven worden. Een plank is natuurlijk vooral handig voor het transport en het dragen naar het graf, maar hoeft niet mee de kuil in.

Wel is het een eis dat een lichaam omhuld is. Je mag niet naakt op die plank liggen, om het simpel te zeggen. Dat is vooral om hygiƫnische redenen; een stoffelijk overschot verliest altijd (lijk)vocht en kan ook wel eens een onwelriekende geur afgeven. En om praktische redenen; het is niet zo plezierig om aan armen en benen trekken om een stoffelijk overschot in en uit een rouwauto te halen, bijvoorbeeld. Een lichaam in een omhulsel is dan makkelijker te hanteren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans sinds augustus mijn ervaring, tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids; zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >