Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grond kopen voor een (Islamitische) begraafplaats


24 april 2021

Vraag nummer: 62801

Beste,

Ik heb een vraag omtrent het beginnen van een begraafplaats.

Het idee is om ergens in NL grond te vinden en die te gebruiken als begraafplaats. Ik begrijp dat je dan de bestemming moet wijzigen en de goedkeuring van de desbetreffende gemeente nodig heeft. Het idee is om de een islamitische begraafplaats te beginnen of in ieder geval een deel daarvan.

Dat vooral omdat er steeds meer vraag zal zijn van de moslims om hier begraven te worden ipv hun land van herkomst. Vooral nu in deze corona tijd gebleken is dat landen als Marokko hun onderdanen niet accepteren om in Marokko begraven te worden.

Kunt u ons hierbij helpen en is het een haalbaar idee.

Mvg

Assim Belkadi

Antwoord:

Geachte heer,

In principe is het inderdaad mogelijk om grond te kopen en een begraafplaats te beginnen. Inderdaad is er toestemming van de gemeenteraad nodig en moet het bestemmingsplan worden gewijzigd.

Het probleem is op veel plaatsen dat de grond te nat is. Als de gemiddelde grondwaterstand te hoog is, kan men geen begraafplaats aanleggen zonder de grond op te hogen of drainage aan te leggen.
Op veel plaatsen is grond te duur om aan te kopen voor een begraafplaats. Verder is van belang dat er een goede toegangsweg is, ruimte om te parkeren en er verbindingen (mogelijk) zijn voor water en elektriciteit.

De regels voor de aanleg en exploitatie zijn voor elke begraafplaats (van een gemeente, een kerkgenootschap of particulieren) gelijk.

Het is idee is haalbaar als u een geschikt stuk grond vindt.
Met het vinden van grond kan ik u niet helpen. Ik ben geen makelaar.

Als u geschikte grond gevonden hebt, kan ik u wel helpen met de procedures om de grond door de gemeenteraad aan te laten wijzen als begraafplaats en het bestemmingsplan aan te passen. Niemand in Nederland heeft hier zoveel ervaring mee als ik. Ik regel sinds enkele decennia ongeveer 2 of 3 keer per jaar de aanleg van een nieuwe begraafplaats.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Aanleggen begraafplaats' en in de subrubriek 'Islamitische begraafplaats en islamitisch begraven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Themamiddag Financiën en Beheer van de Begraafplaats met mr Willem van der Putten, op 10 juni 2021
De financiële kant van de exploitatie en het beheer roept bij de houders van begraafplaatsen in toenemende mate vragen op. Het gerenommeerde adviesbureau Van den Bosch & Partners organiseert daarom samen met mr. Willem van der Putten een speciale themamiddag rondom het beheer en de financiën van de gemeentelijke begraafplaats.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >