Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Begrafenis van gemeentewege van moslim (Haarlem)

15 augustus 2020

Vraag nummer: 61358

Er is commotie omdat er in Haarlem door of via de gemeente een Moslim is begraven, zonder rekening te houden met het feit dat hij Moslim is.
Had dat gemoeten?
Wat is hier fout gegaan?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb het ook gelezen.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor uitvaarten, als er geen familieleden of andere nabestaanden zijn die een uitvaart kunnen verzorgen. Dat is in dit geval ook zo. Zie over dit soort situaties vragen in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek'.

In dit geval zijn er protesten van Islamitische organisaties, heb ik gehoord en gelezen. De betreffende begrafenis heeft gisteren plaats gevonden.

De burgemeester van Haarlem heeft vandaag laten weten eerst onderzoek naar de zaak te willen doen, alvorens te reageren. Dat lijkt mij heel verstandig.

Zonder kennis van details van de zaak kan ik er ook niets over zeggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Kunnen nabestaanden een uitvaart bijwonen die door de gemeente wordt geregeld?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder