Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wanneer begint het verteringsproces van een begraven vogel? 1


27 oktober 2013

Vraag nummer: 36127

Onze vogel is vorige week woensdag overleden en begraven in de tuin.
Weet u ook of hij nu al aan het verteren is? Na hoeveel dagen begint zo'n verteringsproces, hoe lang duurt het voordat hij helemaal verteerd is, behoud hij in eerste instantie z'n veren/snavel/pootjes of verteert dit ook?
Tot slot, wat blijft er uiteindelijk over van m'n vogel?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De vertering van een overleden mens of dier begint onmiddellijk na het overlijden. En wel vanuit de ingewanden. Maar het duurt een paar dagen voordat de tekenen van ontbinding zichtbaar zijn. Vaak is het wel snel te ruiken.

Hoe lang het duurt voordat een vogel helemaal verteerd is, zal afhangen van verschillende facturen. Zoals hoe groot de vogel is, hoe diep hij begraven is (dat is relevant voor de hoeveelheid zuurstof in de grond; hoe minder diep hoe meer zuurstof hoe sneller) en hoe warm het buiten is. In een warmer jaargetijde gaat de ontbinding sneller dan in een koud jaargetijde. De grond is dan warmer en warmte versnelt de ontbinding.

Ook de veren, de snavel en de pootjes zullen verteren. Bedenkt u maar dat er in de natuur elke dag vogels overlijden. Toch liggen de bossen, parken en tuinen niet vol met onverteerde veren, snavels en pootjes.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


Mag je met je huisdier begraven worden?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >