Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vergunningen begraafplaats/crematorium voor dieren


7 april 2003

Vraag nummer: 2150  (oude nummer: 2556)

Mon, 7 Apr 2003 15:34

Ik ben Mariska Spruit van het IJsselcollege in Capelle aan den IJssel. Voor het vak management en organisatie moet ik een ondernemingsplan schrijven van een dieren begraafplaats/crematorium. Ik heb al hier en daar naar informatie gezocht maar ik heb nog steeds geen duidelijkheid over de vergunningen die verplicht zijn. Ik hoop dat u mij hier iets meer over kunt vertellen. Alvast bedankt
Met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw vraag is vrij eenvoudig te beantwoorden.

Voor het vestigen van een dierenbegraafplaats of -crematorium zijn op zich geen bijzondere vergunningen nodig. Zowel niet van gemeente, provincie als Rijk of waterschap. Voor 'mensen'begraafplaatsen en -crematoria overigens wel, van de gemeenteraad.

Van belang is vooral dat e.e.a. past in het bestemmingsplan van de gemeente. Er zullen terreinen zijn waar het wel zou kunnen en terrein waar het niet mag/kan, of waar de bestemming van moet worden aangepast.

Voor een crematorium kan nog wel een bepaalde vergunning nodig zijn, namelijk een vergunning op grond van de Wet milieubeheer (afkorting: Wm). Bij het gebruik van bepaalde machines of installaties is een Wm-vergunning nodig. Dat geldt voor een bakker, een snackbar en ook voor een (dieren)crematorium, schat ik in. Dit om geluids- en trillingsoverlast en uitstoot van hinderlijke stoffen en geuren te voorkomen. Bij een héél klein oventje dat maar af en toe wordt gebruikt zal het misschien niet hoeven; ik weet niet waar de grenzen liggen.

Zowel over bestemmingsplannen als over Wm-vergunningen kan een gemeente u nadere informatie geven.

mr W.G.H.M. van der Putten

7 april 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE