Kat in het bakkie


21 augustus 2002

Vraag nummer: 920  (oude nummer: 1246)

Hallo, ik wilde graag weten of ik mijn grootste vriend, mijn kat, mee kan nemen in mijn kist zodat we samen begraven kunnen worden. Ik weet dat het toevallig zou zijn als we tegelijkertijd zouden sterven, maar mocht dat zo zijn, mag het dan?

Antwoord:

Ja, u kunt - in principe - uw kat of een ander huisdier meenemen in het graf.
Er zijn geen wettelijke regels die het begraven van huisdieren op een 'menselijke' begraafplaats verbieden. Ook niet het cremeren van dieren in een gewoon mensen-crematorium.

Het is echter de vraag of de houder van de begraafplaats of die van het crematorium het toestaan. U(w nabestaanden) zullen het wel moeten melden. Als er een klein huisdier mee de kist in gaat, zal dat geen probleem zijn. Maar een grote hond, bijvoorbeeld, wel. Bij begraving kan dat een belemmering zijn voor een goede lijkvertering, als er diep begraven wordt en de bodemgesteldheid niet optimaal is. Er is dan te weinig zuurstof in de grond om zoveel massa te verteren.

Voor dieren geldt de regel dat hun stoffelijke overschotten moeten worden verwijderd volgens de regels van de Destructiewet. Voor huisdieren geldt evenwel een uitzondering. Die mogen bijvoorbeeld in de tuin worden begraven.
En dus ook op een gewone begraafplaats.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

15 november 1997


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn