Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Huisdieren mogen niet bij mens in graf / kist ? (verbod gemeentelijke begraafplaats voor dieren)


18 mei 2017

Vraag nummer: 50794

Beste meneer van der Putten,
In een reactie op [l50783]een vraag over of het toegestaan is een huisdier bij een mens in te begraven[l], is uw antwoord dat dit bij wet verboden is.
U verwijst hierbij naar 2 video's.
In de eerste video gaat het inderdaad over deze situatie. Hier ontstaat voor mij verwarring. In de video geeft u aan dat dit in theorie wel kan, maar dat de kans groot is dat een begraafplaats beheerder hier geen toestemming voor zal geven. Voor mijn helderheid; is het nou wel of niet toegestaan volgens de wet?

Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.

Vriendelijke groet,

Lot Rohde

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit is een misverstand. Samen IN 1 KIST begraven, zoals vraag 50783 luidde, mag niet.

Wat wettelijk is toegestaan, althans niet verboden is, is dat dieren op een 'mensenbegraafplaats' begraven worden. Wat wettelijk niet mag is samen in een kist, wat wettelijk wel mag is samen in een graf. Met voldoende onderlinge afstand tussen andere stoffelijke overschotten.

Ik ken maar een gemeente die expliciet in haar beheersverordening heeft uitgesloten dat dieren op de begraafplaats mogen worden begraven, de gemeente Den Helder. Maar de houders van andere begraafplaatsen zullen dit waarschijnlijk ook niet toestaan. Daar waar het in het verleden wel eens is gebeurd, is dat de houder van de begraafplaats op veel kritiek komen te staan. Ik ken ook een begraafplaats die het ooit wilde toestaan en het in een nieuwe folder had opgenomen. Dat kostte de begraafplaats klanten. Na enkele weken kritiek werd de hele voorraad folders weggegooid.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Ik kreeg hier nog vragen over. Het verbod van de gemeente Den Helder stond in de beheersverordeningen van 2008 en de nieuwe van 2014. Maar er zijn nog een paar gemeenten met een verbod om dieren te begraven in hun begraafplaats-verordening: Alphen-Chaam (verordening 2016), Assen (2014) en Brummen (2011). Er zullen er vast nog wel een paar zijn. De meeste begraafplaatshouders regelen er niets over. Alleen dat als men met honden of andere dieren op het terrein loopt, dat die aangelijnd moeten zijn.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >