Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraafplaats voor baasje met hondje


18 februari 2005

Vraag nummer: 3699  (oude nummer: 5646)

Op de voorpagina van Uitvaart.nl staat een quick poll met de
vraag of mensen zouden kiezen voor een begraafplaats waar gemengd begraven mag worden. Dus baasje met hondje, in één graf, maar aparte kisten natuurlijk.
Zou zoiets juridisch mogen? En zou er een markt voor kunnen zijn? Per slot van rekening zegt 40% van de deelnemers ja.

Antwoord:

Geachte heer,

Een quick poll is volgens mij niet representatief. Anderhalf jaar geleden zei ook iets meer dan de helft van het aantal ondervraagde personen heil te zien in vriesdrogen als alternatief voor begraven of cremeren. Maar dat zie ik slechts zeer weinigen tot uitvoering brengen, los van de vraag of het wettelijk mogelijk wordt.

Het met elkaar begraven van baas/bazin en hond is wettelijk in elk geval wel mogelijk. Niets verbiedt een begraafplaatshouder om begraving van een hond toe te staan. Ik denk echter, ondanks 40% positieve respons, dat weinig mensen er gebruik van zal maken.

Ten eerste doet een mens niet wat hij/zij zegt. Maar ik zie belangrijke praktische drempels. Bedenk dat men niet samen sterft, zo simpel is het.
Mijns inziens zijn weinig mensen genegen om een duur 'mensengraf' van gemiddeld EUR 3.500,- voor 20 jaar te nemen voor een hond, alleen omdat de mogelijkheid bestaat dat ze er later zelf bij begraven worden. Wanneer men tijdens zijn leven meer honden, katten of parkieten heeft, wordt het een kostbare zaak bovendien. Je zit vast aan een duur eigen graf, anders kan je er niet bij.
Voorts is het de vraag wat de echtgenoot van het baasje of de bazin er van vindt. Baasje wil wel met hond Boris in het graf, maar niet zijn eega Marie?

Andersom zijn er naar mijn inschatting bitter weinig mensen die de neiging hebben om het keffertje van oma, 8 jaar nadat oma zelf overleed, in het graf van oma bij te begraven. En als oma zelf zei dat ze dat wel wilde, dan doen de meeste kinderen dat toch niet, omdat ze dat niet serieus nemen, ze de hoon van de buren niet willen horen etc. etc.

Overigens de houder van een begraafplaats mag het begraven van huisdieren toestaan, maar is er niet toe verplicht. Iemand met een eigen graf kan niet eisen dat zijn huisdier wordt bijgezet. Overigens mogen nooit andere dieren dan huisdieren worden bijgezet. Dode dieren vallen in principe onder de Destructiewet.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >