Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zijn er wettelijke bepalingen voor het plaatsen van een monument ten opzichte van het graf i.c. de kist


13 juni 2018

Vraag nummer: 55305

Geachte heer van der Putten,
Vorig jaar is mijn vrouw overleden. De begrafenis en de receptie zijn prima verlopen en wij zijn tot zover tevreden over de uitvaart leiding en de begraafplaats.
Enkele weken geleden is een prachtig grafmonument (volgens de regels 75 cm breed) geplaatst. Heel dicht bij het graf ernaast, op slechts 18 centimeter. Het graf van 90 cm breed is gegraven op 29 cm afstand van de grafsteen van de buren. Het midden van de kist ligt nu op 74 cm afstand van het linker graf terwijl het midden van het monument op 18+37,5= 55,5 cm ligt. 18,5 cm verschil. Als je vanaf het monument loodlijnen naar beneden zou trekken, dan valt een deel van de kist zelfs niet meer onder het monument. Ik zou het monument graag een stukje naar rechts verplaatsen zodat het midden van het monument precies boven het midden van de kist komt te liggen. De discussie met de begraafplaats is nog gaande.
Mijn vraag is: zijn er wettelijke bepalingen voor het plaatsen van een monument ten opzichte van het graf i.c. de kist. En wat vindt u redelijk?
Alvast bedankt voor uw antwoord

Met vriendelijke groet,
XX (bekend bij redactie)

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn geen wettelijke regels voor het plaatsen van een grafmonument midden boven de kist (als die midden in het graf staat).

Maar er zijn wel enkele bezwaarprocedures en rechtszaken geweest over het feit dat een grafmonument niet midden boven de kist zou staan. Die kwesties zijn zo geƫindigd dat het monument boven de kist kwam, of dat het graf werd geopend en de kist meer naar het midden van het graf is verplaatst, zodat de kist onder het monument kwam.

U hebt de jurisprudentie aan uw kant, als u wilt dat de kist wordt afgedekt door het grafmonument. De vraag is dan wat moet verschuiven: het monument of de kist.

Maar er spelen ook zaken als de breedte van het graf volgens de beheersverordening, de ruimte tussen de graven, of het buurgraf wel goed ligt, of de kist wel midden in het graf staat, of het graf wel precies in het midden van het toegewezen vlak gedolven is. Ik weet niet hoe dat in dit geval is en of dat invloed heeft op het antwoord op de vraag of het monument wel goed staat.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >