Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zeggenschap grafrechthebbende over tekst grafsteen


6 mei 2009

Vraag nummer: 6495  (oude nummer: 12944)

Geachte heer mr. Van der Putten,

Mag een grafrechthebbende zelfstandig beslissen over de tekst van de grafsteen. De grafrechthebbende is een van de kinderen van de overledene. Er bestaat tussen de kinderen een verschil van mening over de tekst op het grafmonument.

Dank voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

TL

Antwoord:

Geachte heer,

De rechthebbende op een graf mag formeel zelf beslissen wat er op een grafsteen komt te staan. Maar het moge duidelijk zijn dat fatsoen en nog meer zaken altijd een goed overleg tussen kinderen van de overledene vragen.
Komt men er samen niet uit, dan heeft de rechthebbende de beslissende stem. Hij of zij is immers als enige bevoegd.

De volgende vraag is wat een of meer kinderen die het daar niet mee eens zijn, daar dan aan kunnen doen. In eerste instantie niets. Maar als zij het op een rechtszaak laten aankomen, zal een rechter waarschijnlijk toch een soort meerderheid van stemmen laten prevaleren. Nadat hij eerst gevraagd zal hebben of de wens van de overledene zelf over deze kwestie bekend is. Want die moet dan volgens de wet prevaleren.

Als de meningen helemaal verdeeld zijn, ligt het voor de hand dat de rechthebbende de knoop kan doorhakken. Maar als een heel duidelijke meerderheid van de kinderen iets anders wil dan de rechthebbende, ligt het wel in de rede dat de rechthebbende daar rekening mee houdt.

Vanzelfsprekend zal voor de rechter ook van belang zijn, welke argumenten de kinderen hebben voor welke keuze.
Rechtszaken moet men echter altijd vermijden. Er zijn zelden echte winnaars en vaker twee verliezers. Om het over de kosten nog maar niet te hebben.

Mediation kan een goede en goedkoper manier zijn om samen oplossingen te bedenken. Soms kan een andere tekst worden verzonnen waar iedereen zich in kan vinden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >