Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie bepaalt de tekst op een grafsteen? (ouders - vriendin)


8 september 2007

Vraag nummer: 4950  (oude nummer: 9672)

Mijn vriend is overleden. Wij hadden alleen een samenlevingscontract. Hij had al jaren geen contact met zijn ouders en wilde dit ook niet. Ook wilde hij zijn ouders niet op zijn begrafenis. Zijn ouders accepteerden dit niet en zijn een rechtzaak begonnen om hem uit zijn eigen huis (waar hij opgebaart lag) weg te halen en om de begrafenis te regelen. Gelukkig ging de rechter hier niet mee accoord. Maar zijn ouders zijn wel wettelijke erfgenamen omdat wij dus alleen een samenlevingscontract hebben. Ik ben de opdrachtgever van de begrafenis. Maar nu willen zijn ouders de rechten van het graf op eisen om te bepalen wat voor tekst er op de grafsteen komt. Kunnen ze dit doen?

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat de ouders van uw vriend zijn erfgenamen zijn, geeft hen niet het recht om de rechten van zijn graf op te eisen. Zijn graf behoort niet tot zijn nalatenschap. Uw vriend had het immers nog niet op het moment van zijn overlijden. Ook behoorde de (toekomstige) grafsteen niet tot zijn nalatenschap. Zij erven dat graf niet.

Het staat ook los van de vraag wie de kosten betaalt. U hebt er recht op, als u de begrafenis hebt geregeld en het graf, om die kosten te verhalen op de nalatenschap van uw vriend. En niet alleen de kosten van het graf, maar ook van het grafmonument. Met andere woorden: de ouders/erfgenamen moeten toestaan dat de kosten van de begrafenis en het graf en een grafmonument uit de nalatenschap worden betaald, maar zij mogen niet bepalen wat de tekst op het monument wordt. Dat mag alleen u, als rechthebbende op het graf.

U bent en blijft rechthebbende op het graf, ook als het uit de nalatenschap wordt betaald.

Daar zullen de ouders het vast niet mee eens zijn, maar zo zit het recht nu eenmaal in elkaar. Een eventuele rechtszaak ven hen zal volstrekt kansloos zijn. En als zij niet aan betaling/verrekening meewerken, kunt u zelf zonodig zeker naar de rechter stappen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >