Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Weigering grafsteen Apeldoorn


20 oktober 2008

Vraag nummer: 5774  (oude nummer: 11500)

Geachte heer van der Putten,
Ik wil u graag een vervelende (voor onze familie) kwestie voorleggen en hoop dat u ons raad kunt geven.
Mijn moeder is 8 juli 2008 begraven aan de Soerenseweg te Apeldoorn. Mijn ouders zijn in het bezit van een graf aldaar. Dat graf bestaat al zo'n 80 jaar. De oma van mijn vader en zijn moeder zijn in dat graf begraven. Voordat mijn moeder daar is begraven hebben ze het graf geschud zodat er weer 2 mensen bij konden. Het graf ligt op het oude gedeelte van de begraafplaats (klasse IV). Wij hebben een grafsteen uitgezocht en wat blijkt: de gemeente geeft nu (afgelopen) week aan dat ze geen toestemming geven voor de grafsteen daar het om een oud gedeelte gaat wat onder monumentenzorg van de gemeente valt. Ze hebben ons afgelopen week pas een briefje gegeven met steensoorten die wel mogen. Ze zijn niet tegen de vorm (hart) maar ze vinden de kleur "niet passen" bij de oude graven (kleur is bruin met zart gemilleerd). Ik heb bij de gemeente aangegeven dat ze ons daarover eerder hadden moeten inlichten dat het onder monumentenzorg valt en ons ook eerder dat briefje met steensoorten hadden moeten geven zodat wij meteen hadden geweten wat wel en niet mocht.
Had de gemeente ons niet eerder hierover in moeten lichten? Dus na aanvraag begraven en betalen van 900 euro grafrechten hadden ze ons hierover toch in moeten (kunnen) lichten dat het om een gemeente-monument gaat? Ik heb op internet de lijst nagekeken wat in Apeldoorn allemaal op de monumentelijst staat en daar staan maar 2 graven aan de Soerenseweg op genoemd en niet een heel gebied op die begraafplaats.
Hoe kan ik met zekerheid weten of dat graf van mijn moeder onder monumentenzorg valt? En het antwoord 'de kleur past niet': als iemand anders nu op die stoel had gezeten met een andere kijk op zoiets, en degene zou de kleur wel passend vinden...!? Is dat anwoord wel juridisch dekkend? Voor ons als familie dus een hele vervelende zaak en hopen dan ook dat u ons iets kunt vertellen over onze rechten en plichten. Nog de vragen kort samengevat.
Had de gemeente ons niet op de hoogte moeten brengen dat dat graf onder monumentenzorg valt?
Het staat niet op de lijst van monumentenzorg dus is dat dan wel zo?
Kan iets geweigerd worden omdat die meneer de 'kleur' niet mooi vind?
Als wij uiteindelijk ons aan de steensoorten houden die de gemeente voorschrijft: geldt daar dan ook subsidie op net als op huizen?
Ik hoop dat u nog iets van mijn mail begrijpt en ik hoop dat ik zo spoedig mogelijk een antwoord van u mag krijgen.
Als bij voorbaat dank voor uw moeite.
Vr. groet XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik ben even op zoek gegaan naar info op de site van de gemeente over regels voor grafmonumenten.
Maar de site werkt niet goed. Bij bijna alles wat ik doe (sitemap, zoeken, leven in Apeldoorn) krijg ik de melding 'Onbekende fout'. Ik kon alleen een enquete invullen over het gebruik van de site, ironisch genoeg.

Ik zal later nog eens kijken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >