Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wegnemen van gedichten en tekeningen


19 juni 2003

Vraag nummer: 2305  (oude nummer: 2761)

Graag zou ik U het volgende willen vragen.
Ik hou iedere dag het graf van mijn vader bij en iedere dag worden de gedichten die ik voor mijn vader maak weggepakt door mijn moeder,dit gebeurt iedere dag opnieuw, ook de tekeningen van mijn kinderen worden dagelijks van het graf weggepakt, deze stukken zijn voor mij en voor mijn kinderen emotioneel zeer waardevol.
Mijn vraag is of dit zomaar mag gebeuren, ook de grafsteen heeft ze zonder medeweten van ons laten plaatsen en laten maken.
Is dit toelaatbaar,en mag zij dit zomaar???
Heel graag U advies want dit drijgt echt uit de hand te lopen.

Antwoord:

Geachte mevrouw.

De rechthebbende op een graf (de persoon op wiens naam het graf staat) is als enige gerechtigd om iets op een graf te plaatsen.
Echter, de rechter heeft 1 of 2 jaar geleden bij een zaak in Nijmegen beslist dat andere nabestaanden dan de rechthebbende óók recht hadden om 1 keer per week een bloemstuk op het graf te leggen, waar de rechthebbende van af moest blijven.
Omgekeerd mogen derden, niet zijnde de rechthebbende, geen spullen van een graf afhalen. Zie o.a. vraag 1998 'Weghalen van bloemen/planten door schoonzus (+ jurisprudentie)'.

Een feitelijk probleem is echter vooral hoe u kunt voorkomen dat iemand iets weghaalt. De beheerder van een begraafplaats kan niet altijd ter plaatse de wacht houden (dat is ook zijn taak niet), en u ook niet.

En hoe weet u zeker dat uw moeder alles weghaalt? Wellicht is het de beheerder, want ik kan mij eerlijk gezegd voorstellen dat die er ook niet dol op is dat allerlei papier op het graf wordt gelegd i.v.m. wegwaaien en een rommelig aanzien van de begraafplaats.
In de meeste verordeningen en reglementen voor begraafplaatsen staat dat het verboden is om losse zaken op een graf te leggen, juist met het oog op wegwaaien en vervuiling van de begraafplaats.

Zie ook andere vragen en antwoorden in de sub-rubriek Grafsteen/monument, zoals vraag 1892 'Conflict rechthebbende met familie over aankleding graf '.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >