Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Weghalen van bloemen/planten door schoonzus (+ jurisprudentie)


24 november 2002

Vraag nummer: 1633  (oude nummer: 1998)

Sun Sep 2 11:07:41 2001

Mag mijn schoonzus de bloemen en planten verwijderen van het graf van onze zoon en broer. Zelf heeft ze helemaal nog niets geplaatst op het graf.

Antwoord:

Sun Sep 2 22:08:10 2001

Geachte heer of mevrouw,

Nee, uw schoonzus mag geen bloemen en planten verwijderen van het graf van uw zoon en broer.
Alleen de rechthebbende op een graf mag bloemen en (vaste) planten weghalen. Anderen, zonder de toestemming van de rechthebbende, niet.

Er is hier ook jurisprudentie over. Vorig jaar diende een zaak voor de kantonrechter te Den Haag over mensen die - overigens met de beste bedoelingen - verdorde planten van een graf van een vriendin haalden en nieuwe geplant hadden. De ouders van de overledene wensten dit niet. Die vonden de verdorde planten juist een belangrijk symbool voor het geknakte jeugdige leven van hun dochter. De zaak liep hoog op en kwam voor de rechter (ook de begraafplaats werd aansprakelijk gesteld; die zou beter toezicht hebben moeten houden dat geen derden aan het graf kwamen). De rechter bevestigde dat alleen de rechthebbende degene is die bepaalt wat er wel of niet op het graf komt. Derden zijn niet gerechtigd iets weg te halen en zij werden veroordeeld tot een schadevergoeding (de begraafplaats werd vrijgesproken).

mr W.G.H.M. van der Putten

2 september 2001

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >