Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Weduwe weigert bloemen op graf broer


13 juni 2008

Vraag nummer: 5492  (oude nummer: 10878)

Geachte heer, mevrouw

Mijn broer is 5 maanden geleden overleden. Hij is gecremeerd en nu ligt zijn as begraven. De vrouw van mijn broer wilt geen contact meer met haar schoonfamilie en heeft ons ook niet op de hoogte gesteld dat mijn broer reeds begraven ligt. Wij zijn zelf gaan zoeken. Nu brengen mijn ouders regelmatig bloemen naar zijn graf maar deze worden na een dag weer weggegooid. Dit gebeurd waarschijnlijk door zijn vrouw. Is hier iets tegen te doen. Hebben mijn ouders ├╝berhaubt rechten op dit gebied.

XX

Antwoord:

Geachte heer,

Een erg lastig punt. Juridisch geldt het volgende.
De plek waar een persoon is begraven of een asbus is bijgezet, moet worden opgenomen in een register van de begraafplaats. Dat register is openbaar. Dat betekent dat de houder van de begraafplaats aan ieder die het wil weten moet vertellen waar persoon X begraven is of waar zijn of haar asbus is bijgezet. U hoeft dus eigenlijk niet zelf te zoeken; de houder van de begraafplaats is verplicht om het vertellen waar het graf is.

De rechthebbende op een graf beslist in principe wat hij of zij op het graf wil toestaan. Dat geldt in de eerste plaats voor het monument natuurlijk, maar ook voor bloemen en planten. Echter, er zijn mij ook wel 2 rechterlijke uitspraken bekend waarin is bepaald dat de rechthebbende moet gedogen dat andere nabestaanden bloemen op of bij het graf leggen. helaas zijn deze vonnissen niet gepubliceerd en kan ik geen vindplaats noemen. Wacht, ik ken er 3. De zaken speelden in Den Haag, Nijmegen en een dorp in Oost-Groningen.

Feitelijk is het natuurlijk erg moeilijk om te voorkomen dat iemand bloemen op een graf weg gooit. Je kunt niet de hele dag staan waken en ook de politie heeft ook wel andere dingen te doen.
Als het echter een serieus probleem is en uw ouders er werk van willen maken en er de stress en de hoge kosten voor over hebben, kunnen ze aan een rechtszaak denken. Er is een grote kans van slagen. Misschien kan ook een eerste serieuze brief van een advocaat al een goed effect hebben. Maar het zou natuurlijk het beste zijn als bijvoorbeeld een goede vriend van uw broer in de kwestie zou kunnen en willen bemiddelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >