Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vrij om tekst op steen te laten zetten door wie je wilt?


6 februari 2004

Vraag nummer: 2863  (oude nummer: 3960)

Bepaalt de opzichter van de begraafplaats door welke firma je de tweede tekst op de steen laat zetten of ben je daar vrij in? Hij heeft ons namelijk een offerte gegeven voor het bijzetten van die tekst maar wij vinden het erg duur. Wij willen namelijk zelf nog bij andere firma's offertes opvragen.
b.v.d H.Mank

Antwoord:

Geachte heer,

Uiteraard is de rechthebbende op een graf vrij om zelf te bepalen door welke leverancier hij een grafmonument laat plaatsen, of op een bestaande steen een tekst laat graveren.

Sommige opzichters van begraafplaatsen zijn mensen behulpzaam met het vinden van een solide bedrijf dat zulke werkzaamheden kan uitvoeren. Maar soms kleeft aan zulke hulp ook de schijn van eigenbelang, alsof zo'n opzichter een percentage van de opdracht krijgt. Dat zou natuurlijk dubieus zijn.

U bent vrij in de keuze. Zou de opzichter stellen dat u dat niet bent, dan zou ik in uw geval daarover beklag doen bij het bestuur van de begraafplaats. Indien het bestuur van de begraafplaats zou zeggen dat u aan steenhouwer X of Y gebonden bent, dan zou ik dat zwart op wit vragen. En ik zou overwegen om een klacht in te dienen.
Als de begraafplaats lid is van de LOB dan kunt u met een klacht terecht bij de Ombudsman Uitvaartwezen (zie www.begraafplaats.nl).
Als de begraafplaats geen lid is van de LOB, zou ik overwegen om de zaak aan te kaarten bij consumentenorganisaties of consumentenprogramma's zoals Kassa!, de Belbus, Radar of Ook dat nog. Vaak blijkt dat heel effectief.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >