Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vreemde uitleg fotograferen grafmonumenten (1)


6 augustus 2017

Vraag nummer: 51559

Beste heer vd Putten,

Uw uitleg heb ik meer dan doorgenomen. Ik begrijp dat een overledene niet beschermd word. Dus op die basis gefotografeerd mag worden. Nu trof ik een foto aan waar nabestaanden op zijn benoemd van een naaste familielid van mij. Laat ik duidelijk opmerken. Ben blij dat ik leef. Redelijkerwijs ga ik er vanuit dat daarmee mijn privacy met andere nog levende genoemden op de steen. Daarbij er staan namen op. Mag dan ieder individu nu ineens vrij publiceren met jou naam? Wij gaan ervanuit dat we wel degelijk bezwaar kunnen maken, zo nodig tot verwijdering zelfs eissen. Wat ik een beetje vreemd aan uw uitleg vind. De foto heb ik laten beoordelen door college bescherming persoonsgegevens welke mij duidelijk aangaven dat bij publicatie "de eerste aanleg geld" van te voren toestemming had horen te worden gevraagd. Immers er worden levende mensen bij naam genoemd. Dit is niet gebeurd, er zijn tevens bijzondere omstandigheden bij de overledene welke nare herinneringen oproept. Enige onderzoek werd mij ook al duidelijk dat er nog niet eerdere rechtzaken zijn geweest. Waaruit maakt u op dat het fotograferen van graven bijna klakkeloos kan? Zoals het nu gaat vind ik een stap te ver in de samenleving. Zo word geen rekening gehouden met emoties en gevoelens van nabestaanden. Redelijkerwijs snapt u ook dat er mogelijk iets heel persoonlijks en gevoeligs word gefotografeerd zelfs gepubliceerd. Ik heb er niet om gevraagd anderen ook niet van de familie. Dan vind ik bijvoorbeeld voor stamboomonderzoek ook te ver gaan. Als je zo graag je stamboom wil weten? Doe dat even voor jezelf en beperk het bij je eigen familie. Ik heb er geen behoefte aan wat ik raar vind maken dat een ander het voor mij doet. Internet en ontwikkeling is nog niet zo lang. Toen de betrokkene overleed stonden wij bij dit fenomeen niet eens stil dat het kon gebeuren. Nergens vind ik terug hoe het zit met nog levende mensen genoemd op een steen. Hoe het zit. Wat dan regels zijn van fotograferen en of publiceren. Ben wel erg benieuwd na uw reactie. Zoals dit nu is gegaan. Ik ben geneigd er een bord bij te plaatsen bij het graf. Verboden te fotograferen en of publiceren. Misschien dat het onverlaten helpt nadenken wat ze doen op een begraafplaats.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Over welke uitleg hebt u het? Op welk antwoord van welke vraag reageert u? Er staan er ruim 15.000 op de site, waarvan ruim 500 over grafmonumenten.
Wat is het nummer van die vraag?

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

naschrift:
Zie voor het vervolg vraag 51563 'Verdere uitleg van vragen over het fotograferen van graven (2)' en nog twee vervolgvragen:
- vraag 51577 'Verdere uitleg van vragen over het fotograferen van graven (3)' en
- vraag 51589 'Verdere uitleg van vragen over het fotograferen van graven (4)'.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >