Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verzakken herplaatste grafsteen

9 februari 2004

Vraag nummer: 2875 (oude nummer: 3997)

Nadat de grafsteen door de steenhouwerij werd meegenomen van de begraafplaats en na gravering weer herplaatst, gaat deze verzakken.
Kan ik de steenhouwerij hier voor aansprakelijkstellen?
Of de begrafenisonderneming die het werk heeft uitbesteed aan de betreffende steenhouwerij?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik neem aan dat de grafsteen werd gegraveerd, omdat er in het graf is begraven. Waarschijnlijk een tweede persoon.
Het is logisch dat als er in een graf is begraven, de grond nog iets moet inklinken.

Het is gebruikelijk dat als voor het eerst in een graf wordt begraven, men enkele maanden wacht met de plaatsing van een grafsteen. Men kan meestal toch niet direct een keuze maken. Men kijkt wat rond, vergelijkt prijzen en er is een levertermijn. En dan ben je snel enkele maanden tot een half jaar verder. Wat gunstig uitkomt i.v.m. het inklinken van het zand.

Als in een bestaand graf opnieuw wordt begraven en het monument vrij snel wordt herplaatst, dan heeft de grond vaak nog niet goed kunnen inklinken. Daar kan de steenhouwer waarschijnlijk niets aan doen. En de bemiddelende uitvaartondernemer al helemaal niet. Wellicht had het advies moeten zijn: wacht een tijdje met het herplaatsen van de steen. Maar dat is alles.

Ik vrees dat de effecten van het inklinken van de grond voor uw eigen risico zijn. U kunt natuurlijk wel klagen bij de steenhouwer, maar als die met een soortgelijk verhaal komt als dat ik net vertelde, dan zie ik weinig mogelijkheden om de steenhouwer tot het opnieuw stellen van het monument voor zijn rekening te dwingen. Dan is het gewoon uw risico.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder