Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verwijdering grafmonument zonder overleg


11 september 2011

Vraag nummer: 25982

4 weken geleden is mijn schoonmoeder begraven. Sinds de dood van haar man, 40 jaar geleden had ze een plek naast hem gereserveerd.
Toen we op de begraafplaats kwamen tijdens de begrafenis. waren we stom verbaasd dat al het zand op het graf van vader/schoonvader/opa lag, een grote bult ! De kleinkinderen wilden graag rozen leggen hadden ze van tevoren bedacht, maar dit kon niet ! we waren erdoor overvallen, want ook de steen was weg. (dit wisten we niet, dus dachten we ook nog dat die onder het zand lag ! ) zonder overleg was dus het graf weg, en de steen naar een steenhouwerij, onze vraag, kan dit zomaar, het voelde heel naar allemaal.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Hier kunt u de beheerder van de begraafplaats of de uitvaartleider om opheldering vragen. Afhankelijk van de vraag met wie u(w familie) voorafgaand aan de begrafenis contact heeft gehad.
Waarschijnlijk is er wel een logische verklaring voor. Maar ja, dat had dan wel vooraf met u gecommuniceerd moeten worden.

Het is natuurlijk logisch dat als iemand begraven wordt, men het zand uit de kuil ergens moet laten. Op sommige begraafplaatsen wordt het zand in een kar gestort, die naar elders wordt gebracht. Op met name kleine begraafplaatsen heeft men niet altijd het materiaal om zand tijdelijk buiten zicht te brengen, of tijdelijk elders te deponeren. Maar dat zou men u moeten vertellen.

Wat het verwijderen van de steen betreft: misschien lag deze in het midden van de 2 graven en moest die verwijderd worden om de begrafenis mogelijk te maken. Sommige (grotere) begraafplaatsen hebben zelf het gereedschap om een steen af te kunnen nemen en tijdelijk elders te stallen. Op andere begraafplaatsen moet men als familie zelf een steenhouwer opdracht geven om de steen te lichten. Maar dat zou dan via de uitvaartleider moeten lopen, die dat regelt. En dat natuurlijk duidelijk met zijn opdrachtgever communiceert.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Nieuwe wettelijke regeling: van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >