Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verwijderen steen als onderpand van rekening


26 september 2008

Vraag nummer: 5701  (oude nummer: 11332)

Heb eerder vandaag de vraag (11329) gesteld mbt verantwoordelijkheid bij foute bijlettering. Nu dreigt steenhouwer dat als de rekening voor reeds uitgevoerde (foute) bijlettering niet betaald wordt, om steen dan als onderpand hiervoor te verwijderen zonder toestemming van fam. Steen zelf is echter bij opdracht tot plaatsing (jaren geleden) door fam betaald, er is alleen disscusie mbt fout in het opnieuw beletteren. Mag steenhouwer als onderpand de steen zomaar verwijderen als rekening van opnieuw beletteren niet betaald wordt?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De steenhouwer mag de grafsteen niet verwijderen om als onderpand of drukmiddel te dienen voor betaling van de rekening voor de belettering. Als hij de grafsteen toch verwijdert, kunt u aangifte doen bij de politie van grafschennis. Want in juridische zin is het weghalen van de steen in deze omstandigheden grafschennis.
Ook heeft hij toestemming nodig van de houder van de begraafplaats, om een steen te mogen verwijderen.

Een steenhouwer mag een grafsteen verwijderen als de rekening voor de aankoop niet betaald is en indien hij in zijn algemene voorwaarden een eigendomsvoorbehoud heeft gemaakt. Hij kan dan stellen nog eigendomsrechten te hebben (daar zit juridisch nog een heel verhaal aan vast. maar dat is nu even niet relevant). Maar ook in die situatie heeft hij toestemming nodig van de houder van de begraafplaats.

Indien de steenhouwer de steen nu weg zou halen, kunt u bij de politie aangifte doen van diefstal en grafschennis.

Wat ik me eigenlijk nog bij uw eerdere vraag afvroeg is, of op de steen niet zichtbaar is hoe vroeger de belettering was. Want vaak zijn letters een beetje uitgekapt, of ingekapt. Of zijn nog oude verfresten te zien.
Jammer dat u geen oude foto van het graf hebt. Dat moet je eigenlijk van al je eigendommen hebben voor het geval van diefstal, schade etc. Bij mij is ooit een zonnewijzer uit de voortuin gesloten en ik kon voor de verzekering het bestaan er van aantonen met een (toevallige) foto.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >