Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verwijderen grafsteen na verlopen grafrecht terwijl familielid grafrecht wil gaan betalen


5 januari 2009

Vraag nummer: 6043  (oude nummer: 12065)

Goedemorgen, ik heb heel veel soortgelijke vragen gezien maar nog niet precies wat ik bedoel. Daarom deze vraag: we hebben op de gemeentelijke begraafplaats het volgende probleem: onenigheid in familie, grafrecht wordt niet verlengd. Er is wel een familielid die het graf na afloop van de termijn als nieuw graf overneemt, rechthebbende wil grafrecht nl. niet op naam van degene overschrijven. Het grafrecht loopt binnenkort af. Rechthebbende heeft verzoek tot ruiming ingediend. Gezien overname door familielid wordt dit verzoek niet ingewilligd. Maar hoe zit het met de gedenksteen, mag de huidige rechthebbende deze na afloop van de uitgiftetermijn er af halen?
Alvast bedankt voor uw antwoord en met vriendelijke groet H. Coopmans

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U hebt dan gelezen dat een rechthebbende nooit recht heeft op het laten ruimen van een graf, behalve in het kader van het schudden en hergebruik.
De huidige rechthebbende mag het monument binnen de lopende termijn van het graf van af halen, niet na de looptijd. Tenzij de verordening hem of haar het recht toe geeft, maar juridisch is het een vreemde zaak als iemand na afloop van het recht (op het graf) nog recht (op de steen) heeft. Als de grafrechten stoppen, stoppen alle rechten. Dat is niet alleen reecht maar ook logica.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >