Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verwaarlozing Oude Begraafplaats


31 mei 2018

Vraag nummer: 55160

Geachte heer mr W.van der Putten,

Bij oude graven waar meestal geen rechthebbende meer is (waarschijnlijk door onkunde van eventuele belanghebbenden) , zie je vooral in deze tijd dat het onkruid welig tiert.
De beheerder van deze oude begraafplaats ( Oude Begraafplaats onder de Brandaris) wil het onkruid wel verwijderen, maar is een keér teruggefloten door een rechterlijke uitspraak. (zegt men)
Als rechthebbende van diverse familiegraven vind ik het geen gezicht, de begraafplaats krijgt er een verwaarloosd aanzicht door.
Kunt u mij handvaten geven, zodat er door de beheerder opgetreden kan worden tegen deze in mijn ogen onnodige verwaarlozing van een stuk cultuurgoed.

Met vriendelijke groet,
W. Lak

Antwoord:

Geachte heer,

Ik kan mij niet voorstellen dat een rechterlijke uitspraak zou verbieden dat de beheerder van een begraafplaats verwaarloosde graven onderhoudt om het aanzien van de begraafplaats te bewaken.

Ik ken hier geen rechterlijke uitspraken over. U zou degene die dit beweert naar de tekst van die uitspraak of een vindplaats op internet of in een boek kunnen vragen.

Ik ken alleen een (mondelinge) uitspraak van de kantonrechter in Den Haag van 10 tot 15 jaar geleden, schat ik, over een uiterlijk verwaarloosd graf. Daar ging het om het graf van een jonge vrouw, waar de ouders bewust verdorde planten op hadden en wilden houden omdat dat naar hun gevoel paste bij de situatie. Vriendinnen van die vrouw hadden - natuurlijk met de beste bedoelingen - de verdorde troep vervangen door frisse planten. Er ontstond discussie of dat wel kon of mocht. De kantonrechter besliste dat de ouders, de rechthebbenden op het graf er voor mochten kiezen om verdorde planten te handhaven. Niemand mocht die vervangen zonder hun toestemming.
Maar dat is denk ik niet vergelijkbaar met de situatie van uw vraag.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Tot 3 juni 2018 hebben veel begraafplaatsen Open dagen, waarbij op bijzonderheden van de begraafplaats wordt geattendeerd, zoals grafkunst. Zie www.WeekvandeBegraafplaats.nl.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >