Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplichting om kruis of zerk op graf te plaatsen?


27 augustus 2002

Vraag nummer: 944  (oude nummer: 1273)

Is het verplicht om een kruis of zerk op het graf te zetten ? Dus moet er een teken zijn voor de buitenwereld dat er op die plaats iemand begraven ligt.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is geen wettelijke verplichting om een graf met een kruis of zerk aan te duiden of te bedekken, ten teken dat daar iemand begraven ligt. Ook na ruiming van een grafteken na ommekomst van de graftermijn blijft de inhoud van een graf gewoonlijk voorlopig onaangeroerd liggen, zo is de praktijk aan de andere kant van de tijdsbalk.

De wetgever gaat in indirect wel van uit dat een graf een monument heeft. In artikel 28 van de Wlb is bepaald dat bij ernstige verwaarlozing van het monument het grafrecht kan vervallen.

Sommige begraafplaatsen stellen in hun verordening of reglement wel de regel dat een graf van een monument voorzien moet zijn. Soms zelfs ook, als het alleen nog maar gaat om een gereserveerde plaats, waar nog niemand begraven ligt. Het is de eigen vrijheid van een begraafplaats om hier regels voor te hanteren (maar als men ze heeft, moeten ze wel in een verordening of reglement staan).

mr W.G.H.M. van der Putten

27 augustus 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >