Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplichte grafsteen (in Den Haag)


16 februari 2005

Vraag nummer: 3691  (oude nummer: 5638)

Geachte,

23jaar geleden is het zusje van mijn man begraven zonder grafsteen in Den haag.
Nu hebben z'n ouders een brief ontvangen van de begraafplaats dat zijn ouders verplicht worden gesteld een grafsteen te laten plaatsen, hier hebben zij absoluut geen proleem mee maar nu verplciht de begraafplaats om de steen en het plaatsen ervan uit te laten voeren door iemand die zij daarvoor aangesteld hebben en dit vind ik best vreemd, het is al erg genoeg dat m'n schoonouders hiermee geconfronteerd worden maar het kan toch niet waar zijn dat zij niet zelf de keuze mogen hebben door wie ze de steen laten maken en plaatsen? Kan dit zomaar?
Alvast bedankt voor uw reactie

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is mij bekend dat de gemeentelijke begraafplaatsen in Den Haag de regel kennen dat het graf met een steen of een beplanting gedekt moet zijn. Het moet - denk ik - dus niet per se een steen zijn, beplanting kan ook. Uw schoonouders zouden dat nog eens na kunnen vragen.

Dat de gemeente uw schoonouders over het graf aanschrijft, is zo gek dus nog niet. Maar ik vind het ook vreemd dat het plaatsen uitgevoerd zou moeten worden door iemand die zijn daarvoor aangesteld hebben. Het kan een logische reden hebben, bijvoorbeeld omdat het te maken heeft met een bepaald type fundering die voor alle graven op dezelfde manier achter het graf ligt. Het kan ook zijn dat het plaatsen gratis is, als de gemeente het wil doen. Maar het kan en mag niet zo zijn dat uw schoonouders zowel de steenhouder als de gemeente voor plaatsing zouden moeten betalen.

Ik adviseer u nog eens precies na te vragen wat de verplichting is en wat de reden van die verplichting is. Wellicht is alleen bedoeld dat men vergunning moet vragen voor het plaatsen van de steen. De meeste gemeenten schrijven een vergunning voor, om vooraf tekeningen van het monument te zien en te kunnen bekijken of het qua formaat en soort materiaal aan de regels voldoet. Misschien gaat het alleen daar om.
Vraag het nog eens precies na. Mocht het antwoord niet bevredigend zijn, dan kunnen uw schoonouders overwegen om een bezwaarschrift bij de gemeente in te dienen. Dat is wel aan termijnen gebonden; die moet men niet laten verlopen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >