Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplaatsen monument vader op graf van moeder


8 maart 2018

Vraag nummer: 54133

Mijn vader is 9 jaar geleden overleden, mijn moeder vorig jaar. Is het toegestaan het monument dat nu op het graf van mijn vader staat (na de ruiming) te verplaatsen naar het graf van mijn moeder? Daar staan dan twee monumentjes.

Antwoord:

Geachte heer,

Of dit soort dingen kan, kan men alleen vinden in of via het beheersreglement of de beheersverordening van de betreffende begraafplaats. Het kan in de verordening of het reglement zelf staan, maar ook in de uitvoeringsregels voor grafmonumenten.

Relevant is ook de vraag of het om eigen / particuliere graven gaat, of om algemene graven. Ik vermoed dat het graf van uw vader een algemeen graf is, omdat de gebruikstermijn 10 jaar is en uw moeder niet bij uw vader begraven is. Als uw moeder ook in een algemeen graf begraven is, is het waarschijnlijk niet mogelijk om de steen van vader daar bij te zetten. Want in een algemeen graf zijn in de regel ook andere overledenen begraven en een extra steen wekt dan de indruk dat er niet iemand anders ligt, maar uw vader. Dat is vreemd tegenover de andere familie(s) die iemand in het graf hebben liggen.

Als uw moeder in een eigen graf begraven is, zal het minder een probleem geven om de steen van vader erbij te leggen.

U bent uiteraard gebonden aan de regels van de begraafplaats voor grafmonumenten. Ik vermoed dat men geen regels heeft voor het wel of niet mogen plaatsen van 2 gedenktekens op 1 eigen graf. Maar dat betekent ook dat u er geen recht op hebt.
Vaak staat ook in reglementen dat het bestuur beslist over situaties waarin het reglement niet voorziet. En uw vraag lijkt mij typisch zo'n geval.

Ik zou mij kunnen voorstellen dat een bestuur bezwaar heeft tegen een hele grote extra steen op het graf, als hij een fors formaat heeft. Wat misschien dan een aardige oplossing kan zijn is dat de steen van vader verzaagd wordt. Op zo'n manier dat alleen zijn naam en geboorte- en sterfdatum op een kleine steen over blijven.

Samengevat is het verhaal: overleg met de begraafplaats. U hebt er geen recht op maar misschien is er toch een oplossing.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >