Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verkopen / hergebruiken van bestaand grafmonument


14 mei 2006

Vraag nummer: 4448  (oude nummer: 7994)

Hallo,

Ik zocht op het internet naar een instantie die de grafsteen zou willen kopen van het graf van mijn moeder dat binnenkort geruimd zal worden.

Ik las het volgende op uw site:
Een interessante optie is het hergebruiken van bestaande grafmonumenten. Op sommige begraafplaatsen wordt die mogelijkheid aangeboden. Dan hoeft alleen de oude tekst te worden verwijderd en de nieuwe aangebracht.

Aangezien het dus mogelijk is om bestaande grafmonumenten aan te passen voor hergebruik, weet u misschien waar ik een koper voor onze grafsteen zou kunnen vinden? Op die manier krijgen we nog wat terug voor de dure steen en heeft iemand anders er ook nog wat aan.

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, ik weet dat dit in een artikel over milieu-aspecten van begraven op deze site staat. Maar het is in mijn ogen een wat theoretische beschouwing, geen praktijkverhaal van een begraafplaatshouder of van een steenhouwer.

Ik ken geen enkel bedrijf dat en ook geen enkele persoon die een gebruikte steen zou willen hebben, laat staan kopen.
Gebruikte stenen zijn vaak toch al zwakker door weer en wind, het is per slot een natuurproduct dat krimpt en uitzet en haarscheuren krijgt. Ook een steen 'verslijt'. Het is dus een risico om een dergelijke steen te gaan bewerken. Een steen is lang niet altijd voor de eeuwigheid, kijkt u maar eens bij oude graven. Sommige materialen zoals marmer lenen zich helemaal niet voor hergebruik, graniet wel. Maar dan moet het dik genoeg zijn om er een laag af te halen.
En zoals met zoveel producten is niet het materiaal zelf erg waardevol, maar maken het arbeidsloon om het te bewerken en transportkosten het geheel duur.
Om een bestaande steen van een begraafplaats te halen maakt hem voor een natuursteenbedrijf al duur. Je tilt hem niet zomaar op, maar je moet hem demonteren. Hij is misschien niet zonder schade van een fundament te halen, misschien zijn er platen of banden die breken, etc. Als delen van een bestaan monument breken, is het moeilijk om nieuwe onderdelen in dezelfde kleur of tekening te krijgen.

In de meeste gevallen zullen de bijkomende kosten van demontage en transport en het risico van beschadiging van de steen een tweedehands steen niet aantrekkelijk maken.

Misschien is het mogelijk met een hele eenvoudige strakke steen, die sterk en dik genoeg is om te bewerken.

Begraafplaatsbeheerders bemoeien zich per definitie niet met het aankopen of verkopen van stenen. Misschien kunt u advies vragen aan een steenhouwer in de buurt. Of plaatst u gewoon een advertentie in de krant.

Waar soms berichtjes over gaan is dat een oud monumentaal graf wordt hergebruikt en dat men dan bijvoorbeeld een nieuwe voorplaat voor de grafsteen plaatst. Maar dan wordt de steen zelf niet verplaatst naar een andere begraafplaats.
En dat zijn zelden voorkomende situaties.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >