Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Veranderen graf strafbaar?


16 maart 2015

Vraag nummer: 41847

Hallo

Ik heb de volgende vraag.

Mag ik het graf van mijn overleden zoon veranderen?

Ik ben gescheiden en onze zoon (20 jaar) is overleden. Hij had geen relatie. We hebben hem begraven maar nu maakt mijn ex er een soort bedevaartoord van en erger ik mij groen en geel hoe het graf erbij ligt. Ik wil dan ook de spullen eraf halen en het opnieuw indelen.

Mag dit, of ben ik dan strafbaar?

Antwoord:

Geachte heer,

De persoon op wiens naam het graf staat, de rechthebbende op het graf, beslist ook over het uiterlijk. Anderen mogen zonder diens toestemming niets aan een graf veranderen.
Dus als uw ex-vrouw de rechthebbende is, mag u niet eigenmachtig spullen van het graf halen en het graf opnieuw indelen.

U vraagt of u strafbaar bent of kunt zijn. Dat kan ik zo niet zeggen, het hangt er vanaf wat u doet.
Het schenden van een grafbedekking is in principe inderdaad strafbaar in het Wetboek van Strafrecht. Bijvoorbeeld het planten of het weghalen van een enkele plant of een struik mag weliswaar niet zonder toestemming van de rechthebbende, maar is nu ook weer niet meteen strafbaar.
Maar als iemand de hele beplanting op de schop neemt dan wel een monument of belangrijke ornamenten verwijdert, ligt het al weer anders en kan deze actie misschien wel als grafschennis worden aangemerkt. Er is een grijs tussengebied, maar ik kan van een afstand zonder het graf te kennen en te weten wat iemand van plan is, niet zeggen wat zwart of wit is.

Misschien is het verstandig om het geheel eens een tijdje aan te zien. Misschien verandert de houding van uw ex ten aanzien van het graf over een of twee jaar en lost het zich vanzelf op.

Een andere insteek kan zijn om eens met de beheerder van de begraafplaats te praten. Het is best mogelijk dat het plaatsen van veel spullen op het graf eigenlijk niet is toegestaan. Vaak heeft dat praktische redenen, zoals dat bij herfststormen nogal wat in het rond gaat waaien en men dat wil voorkomen. Dan is het beter dat de beheerder optreedt en tegen uw ex-echtgenote zegt dat een aantal spullen niet is toegestaan en dat zij het uiteindelijk zelf wegneemt, dan dat u het doet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Van wie is de grafsteen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >