Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Toestemming graveren tekst op grafsteen

13 januari 2016

Vraag nummer: 44818

Onze moeder is in 2009 begraven, toen is er een grafsteen geplaatst met tekst/overlijdensdatum.
Onze stiefvader is in oktober 2014 begraven in hetzelfde graf. Zijn kinderen ondernemen geen enkele actie om zijn naam erbij te laten zetten. Mijn zus en ik (stiefkinderen) willen nu graag zijn naam met geboorte/sterfdatum erbij laten zetten op onze eigen kosten. Moeten wij hiervoor toestemming hebben van zijn kinderen, of mogen wij dit zonder overleg met hen laten doen? Overleg met hen is overigens vanwege conflict uitgesloten. Alvast dank voor uw antwoord/advies.
Vriendelijke groet, Margriet Hofman

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U kunt dit alleen laten doen met toestemming van de rechthebbende op het graf. Bent u dat, prima. Is dat een van de kinderen van de stiefvader, dan mag het niet.

Daarnaast is het de vraag wie eigenaar van de steen is, ofwel wie hem in 2009 heeft betaald. De eigenaar zou natuurlijk ook moeten toestemmen.
Zie: Nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?


U moet er ook nog rekening mee houden dat de administratie van de begraafplaats misschien toestemming moet geven. Sommige begraafplaatsen hebben regels dat elke wijziging van de tekst van een grafmonument vooraf moet worden goedgekeurd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder