Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Termijn tussen begraven en plaatsing monument

14 oktober 2011

Vraag nummer: 26388

Bestaat er een termijn tussen het begraven en het plaatsen van een grafmonument?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, er is geen wettelijke termijn voor het plaatsen van een grafmonument.

Een begraafplaatshouder kan zelf beslissen of er een verplichting is om een grafmonument te plaatsen of niet. En dat in de beheersverordening of het beheersreglement regelen.

De meeste begraafplaatsen kennen geen verplichting om een steen te plaatsen. Maar bijna iedereen plaatst wel een gedenkteken, zeker op een eigen of particulier graf.
Een enkele begraafplaatshouder kent de verplichting om een steen of andere grafbedekking binnen een jaar te plaatsen.
Er zijn ook enkele begraafplaatsen die juist een omgekeerde regel opleggen: men mag een steen niet binnen een bepaald aantal maanden na een begrafenis plaatsen. Dit, omdat de grond ter plaatse eerst goed in moet klinken voor het plaatsen van een monument verantwoord is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie ook: Van wie is de grafsteen?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder