Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Termijn grafsteen plaatsen


19 februari 2017

Vraag nummer: 49729

Mijn moeder is 11 november begraven. Tot op heden kan mijn vader het niet aan om een grafsteen uit te zoeken en te laten plaatsen. Het graf ziet er troosteloos uit. Hoe lang mag dit nog zo blijven liggen zonder grafsteen? Graag uw reactie hierop.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is niet zo gek dat uw vader hier moeite mee heeft. Ik hoor het wel vaker. 3 maanden is nog maar een korte termijn. Er is nog geen reden om hier ongerust over te zijn.

Sommige begraafplaatsen hebben een regel dat het graf binnen 1 jaar een bedekking moet hebben, maar bij de meeste begraafplaatsen zijn hier geen regels voor. Ook als mensen er pas na een paar jaar of zelfs nooit een gedenksteen willen plaatsen, is dat geen probleem.

Bij sommige begraafplaatsen hebben ze ook een regel die andersom geldt: men mag niet binnen bijvoorbeeld 6 maanden na een begrafenis een monument plaatsen. De reden daarvan is dat men de ervaring heeft dat de grond zodanig inklinkt, dat monumenten die te snel worden geplaatst, altijd verzakken. Daar heeft niemand iets aan. Het is dan beter even te wachten om problemen te vermijden.

Technisch gezien is het juist fijn dat uw vader niet snel een steen wil, omdat het risico van latere verzakkingen dan kleiner wordt. Maar ik snap u wel, de plek ziet er troosteloos uit. Ik zou zeggen: kijk samen ook eens even naar alternatieven, zoals een tijdelijke beplanting met winterviolen of iets anders. U kunt ook eens even overleggen met de beheerder van de begraafplaats, wat er voor mogelijkheden zijn. Op sommige begraafplaatsen worden ook wel kleine bordjes met namen geplaatst. Maar die voorkomen natuurlijk niet de opkomst van onkruid er om heen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Van wie is de grafsteen?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >