Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Schadebepaling grafsteen


11 maart 2018

Vraag nummer: 54174

De grafsteen van mijn ouders is bij de storm in januari omgevallen tegen de achterliggende grafsteen. Een marmeren kruis is hierdoor afgebroken.
Dit kruis is 34 jaar oud. Hoe is dit wettelijk geregeld.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Hiet geldt gewoon dat de partij die de schade heeft veroorzaakt of er wettelijk voor aansprakelijk is, de schade moet vergoeden of herstellen. Hoe oud het kruis is doet er niet toe. Het kruis moet gerepareerd worden of vervangen worden. Het is niet zo dat omdat het kruis oud is, men slechts de helft hoeft te vergoeden of zo. Er speelt niet zoiets als afschrijving. (Althans, als er nog grafrechten op het graf rusten; zie onder).

U moet ook eens even bekijken of deze schade kan vallen onder de WA-verzekering van de rechthebbende van het graf van uw ouders. De verzekering zal in eerste instantie waarschijnlijk roepen dat het niet zo is omdat elke verzekeringsmaatschappij altijd als eerste roept 'Dit valt er niet onder'. Maar dit kan er wel onder vallen, dus laat u niet zomaar afschepen.
De verzekering kan het dan afhandelen met de familie wiens kruis is afgebroken.

U kunt de betreffende familie natuurlijk ook vragen of ze het kruis wel echt hersteld willen hebben, dan wel of ze liever een contant bedrag hebben.

Een ander punt is ook of er nog wel grafrechten rusten op het achterliggende graf. Als er geen grafrechten meer op rusten, heeft de grafsteen geen enkele juridische of financiele waarde meer, omdat het graf elke dag geruimd had kunnen worden en de steen niet meer van de familie is maar van de eigenaar van de begraafplaats. Dan is mijns inziens geen schadevergoeding aan de orde.

Zie de vele vergelijkbare vragen over storm en schade in de subrubriek 'Grafsteen / monument'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >