Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Schade aan grafvaas


17 oktober 2016

Vraag nummer: 47797

Goede middag,

Ik weet niet of ik hier goed zit. Mocht ik hier verkeerd zijn, zou u mij dan kunnen verwijzen naar de juiste persoon/forum?

Want ik ben eigenlijk opzoek naar informatie betreft schade.

Afgelopen zaterdag was ik op bezoek bij mijn moeder(graf). We zagen dat er een stuk van de grafvaas was afgebroken. Ik heb contact opgenomen met de beheerder. Hij vertelde mij dat ie langs gaat en mij terug zou bellen. Hij heeft me terug gebeld en zei dat hij dat begin dit jaar inderdaad heeft gezien. Ik vroeg of hij weet wat de reden / of hoe dat is gebeurd. Enige wat hij mij vertelde is dat de vaas waarschijnlijk gebroken is door de vorst omdat er water in zat en in januari /februari heeft gevroren. Ik vertelde dat paar jaar terug onder de -20 graden was. En toen was er niks gebeurd.
Ik vroeg wat kn ik er aan doen waarop ik als antwoordt kreeg: van je zou eventueel kunnen lijmen.

Wat ik wou vragen was, is het mogelijk dat een grafvaas zo kapot kan gaan?

En bij wie kan ik het terecht voor eventueel schade?

Of zou ik terecht kunnen bij de bedrijf die toen de grafsteen heeft gemaakt voor garantie?

Met vriendelijke groet,

K

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U bent hier aan het goede adres. In de subrubriek 'Grafsteen / monument' behandel ik sinds 1997 ook vragen over schade aan monumenten. Echter sinds 2010 is er een wijziging in de wetgeving met betrekking tot de risicoaansprakelijkheid, dus zijn er deels andere antwoorden. Maar dat ziet u vanzelf als u vragen tot 2010 en van na 2010 leest.

Als een stuk van een vaas is afgebroken, zoals u beschrijft, lijkt dat inderdaad door vorst te zijn gebeurd. Ik kan me voorstellen dat u denkt 'maar jaren geleden was het onder -20 graven en toen gebeurde er niets en nu vroor het minder hard'. Maar voor bevriezing zijn twee dingen van belang: hoeveel vocht zit er in de steen en de duur van de bevriezing. Hoeveel vocht er in de vaas zat, kun je waarschijnlijk niet zien. Het gaat zowel om de vraag of de vaas heel of half gevuld was, als om de vraag hoeveel vocht in haarscheurtjes van de steen zat.
Als het een natte periode was, waar door regen en sneeuw water in de vaas bleef staan, is er meer risico van breuk door vorst dan wanneer het een droge periode was, waarbij er geen vocht in de vaas stond, maar het heel diep vroor. Ik merk zelf in mijn eigen tuin dat stenen potten eerder kapot gaan wanneer het een periode van weken lang vriest (ook al is het niet heel erg koud) dan wanneer het een paar dagen heel hard vriest.
Vaak is het niet de lage temperatuur op zich, maar zijn het wel de veelvuldige wisselingen van vorst- naar dooitemperaturen die het probleem veroorzaken, zo weet ik van iemand met kennis van steen.

Ik denk niet dat u bij iemand terecht kunt voor de schade. Dit is eigen risico.
Een begraafplaats kan er niets aan doen dat het regent en vriest en kan daar niet aansprakelijk voor zijn.
Misschien was het grafmonument nog niet zo erg oud en geeft de leverancier nog een garantie. Maar bij garanties is het meestal zo dat er sprake moet zijn van een constructiefout of een fout bij de bevestiging, wil de schade voor reparatie of vervanging in aanmerking komen. Een leverancier kan er ook niets aan doen als het regent, sneeuwt en vriest. Dat is geen fout van de leverancier. Maar u kunt natuurlijk altijd bij de leverancier informeren. En anders kan hij u misschien een tip geven hoe u het afgebroken stuk het beste kunt bevestigen, met wat voor lijm of op een andere manier.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Grafsteen / monument'.

Zie ook: Nieuwe wettelijke regeling sinds 2011: Van wie is de grafsteen?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >