Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Schade aan grafmonumenten


23 augustus 2007

Vraag nummer: 4927  (oude nummer: 9603)

Mijn vraag is als volgt:
Grafmonumenten worden tegenwoordig dikwijls vervaartdigd van kostbaar en kwetsbaar materiaal (bijvoorbeeld glas)
Bij natuurgeweld (storm), onderhoud (grasmaaien), en of vandalisme kan schade aan het monument/de grafbedekking optreden.
Wie is daarvoor aanspreekbaar, de rechthebbende op het graf of de houder van de begraafplaats?
Bij de vergunning verlening wordt gecontroleerd of de maten van het monument correct zijn maar op de constructie/verlijming etc. wordt in feite niet gelet.

Met vriendelijke groet,
J.Th.Nieuwenhout.

Antwoord:

Geachte heer,

Een verstandige begraafplaatshouder zorgt er voor dat in zijn beheersverordening of beheersreglement een zodanige bepaling is opgenomen dat het risico van breuk door een ondeugdelijke constructie of storm of vandalisme bij de rechthebbende op het graf ligt.

Schade door onderhoud zoals gras maaien (en dan per ongeluk met de maaier het monument aantikken), ligt bij de houder van de begraafplaats. Zijn handeling, of een handeling van derden waar hij verantwoordelijk voor is (bijvoorbeeld bij het uitbesteden van maaiwerk aan derden), veroorzaakte dan de schade. Als dergelijk risico reƫel is, zou het trouwens verstandig zijn als de begraafplaatshouder daar rekening mee houdt door geen vergunning voor kwetsbare monumenten af te geven. Ook daar moet de beheersverordening dan een grondslag voor bieden.
De deugdelijkheid van de constructie kan ook een criterium zijn om de aanvraag voor een monument op te beoordelen. Het te gebruiken materiaal trouwens ook. Waarbij ik wil opmerken dat glas wel kwetsbaar lijkt, maar niet is of hoeft te zijn. Ik denk dat nu sinds een jaar of 10 steeds meer monumenten met glas op begraafplaatsen worden geplaatst, maar ik heb nog nooit van beheerders gehoord dat er grote problemen mee waren. Men plaatst geen gewoon vensterglas, maar een harde soort.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek 'Grafsteen / monument'.

Een voorbeeld van een bepaling in een verordening die het risico van storm, vandalisme e.d. bij de rechthebbende legt, is te vinden in de sub-rubriek 'Verordening / reglement'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >