Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Schade aan glasplaat


6 mei 2010

Vraag nummer: 7548  (oude nummer: 15706)

Geachte heer Van der Putten,

Een klant van mij heeft gevraagd wie er aansprakelijk is voor de schade die vorige week is ontstaan aan de glasplaat op het graf van haar ouders. Er zit duidelijk een buts aan de achterkant van de plaat, een plek waar mensen langs kunnen lopen. De gemeente (is gemeente begraafplaats) zegt hiervoor niet aansprakelijk te zijn. Ik geloof dit op zich wel, maar hoe zit het nu precies? Daarnaast ben ik benieuwd of er nog verandering in de aansprakelijkheid optreed wanneer er aangifte wordt gedaan bij de politie.

Ik hoop spoedig op uw reactie.

Hartelijke groet,
Fronik Grafmonumenten
Marco Fronik

Antwoord:

Geachte heer,

Aansprakelijk voor de schade is de persoon die de schade heeft veroorzaakt. Maar 'die ligt op het kerkhof' zoals het spreekwoord zegt. Hij of zij heeft geen briefje achtergelaten of zich bij de administratie van het kerkhof gemeld. Jammer en soms ook onnodig, omdat als iemand een WA-verzekering heeft, die verzekering zo'n schade waarschijnlijk wel zou dekken.
Het probleem is dus dat de dader onbekend is en dat daarmee de persoon die aansprakelijk kan worden gesteld onbekend is.

Dat is dan het eigen risico van de rechthebbende op het graf of de de eigenaar van het monument (dat kunnen sinds 1 januari 2010 twee verschillende mensen zijn). De schade is niet te verhalen.

De gemeente is inderdaad niet aansprakelijk, als zij de schade niet veroorzaakt heeft.

Er is natuurlijk geen verandering in de aansprakelijkheid optreed wanneer er aangifte wordt gedaan bij de politie. De dader is aansprakelijk, maar onbekend.

Het zal voor de politie redelijkwijs ook niet mogelijk zijn de dader op te sporen. Men kan moeilijk een week of een paar weken een agent naar de begraafplaats sturen, die elke bezoeker aanspreekt en vraagt of hij iets weet van deze schade.
Misschien heeft de eigenaar/rechthebbende een eigen verzekering die hij kan aanspreken, maar die kans acht ik klein. Weinig mensen hebben een verzekering voor een grafmonument.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >