Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Risico grafmonument bij Gemeente?


7 november 2003

Vraag nummer: 2625  (oude nummer: 3340)

Ik lees op uw website veel over het opnemen van deugdelijke regelingen waarmee begraafplaatsen de verantwoordelijkheid inzake de grafbedekking bij de rechthebbende leggen. Wij denken er als gemeente over om de aansprakelijkheid en het risico voor het hebben van een grafmonument niet bij de rechthebbende te leggen maar bij de Gemeente. Voor het risico van b.v. vandalisme zouden we dan een verzekering willen afsluiten
Kan dat? en zo ja wat kunnen daarvan de nadelen zijn?

C. Groenen
Gemeente Cranendonck

Antwoord:

Geachte heer,

In principe kan dat uiteraard. Ik denk alleen dat u zich veel rompslomp en relatief erg hoge, m.i. onnodige, kosten op de hals haalt.

Ik meen persoonlijk dat verzekeren zinvol is, als het gaat om hoge risico's met hoge uitschieters qua kosten. Bijvoorbeeld bij ziekte, met een risico dat als je een jaar in het ziekenhuis belandt, je dan ongeveer 500.000,- kwijt bent. Bij grafmonumenten heb je m.i. nauwelijks of geen hoge risico's. Bij stormschade en vandalisme is de schade meestal beperkt tot opknapkosten van enkele honderden euro's. Dat kan het ene jaar eens wat meer dan het andere jaar zijn, maar u zult nooit met schade's van tonnen te maken hebben. Een paar duizend euro is dan al heel veel.

Ik heb al eens naar de mogelijkheden van verzekeringen op dit vlak gekeken, zoals u in andere antwoorden kunt lezen. En daar kwam uit dat de kosten van verzekeren een ruim veelvoud zijn van het gemiddelde risico. Ik kon het enkele jaren geleden nagaan bij een grote begraafplaats die ook jarenlang de kosten van schade aan en door stenen had bijgehouden. Die begraafplaats had links en rechts offertes opgevraagd en de verzekeringspremies waren ongeveer een 10-voud waren van de gemiddelde werkelijke kosten die deze grote begraafplaats jaarlijks had.

Concreet vind ik het onzinnig om jaarlijks 1.000,- premie te betalen voor een gemiddelde jaarlijkse schade van 100,-. En over dat soort verhoudingen heb je het, naar mijn ervaring.

Ik ben adviseur van diverse begraafplaatsen en zelf ook bestuurslid van begraafplaatsen en vanuit die ervaring kan ik alleen maar zeggen dat de kosten/risico's in de praktijk erg meevallen.

Als nadeel heb ik al - uitvoerig - de relatief hoge kosten van verzekeren genoemd. Een ander effect kan zijn dat nabestaanden zelf geen verantwoordelijkheid voor onderhoud meer nemen en instabiele situaties niet opknappen, omdat de gemeente alles toch wel betaalt.

Ik zou in uw geval eerst eens concreet nagaan wat voor schade er op uw gemeentelijke begraafplaats(en) de afgelopen was en dan eens gaan cijferen.

Als u op onderzoek uit gaat, offertes vraagt en zelf inzicht hebt in de schade en risico's van de afgelopen jaren op uw begraafplaats, zou ik wel eens graag het resultaat willen horen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >