Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Provisie......


23 februari 2004

Vraag nummer: 2912  (oude nummer: 4048)

Geachte heer Van der Putten

Op de site MarmerGraniet.com staat dat uitvaartverzorgers provisie vangen bij verkoop van een gedenkteken. Is dit niet wettelijk verboden?

<>
Geduld
Neem de tijd voor het uitzoeken van een grafmonument. Daarmee bespaart u veel geld en teleurstelling achteraf. Bij het regelen van de begrafenis zal de uitvaartverzorger u een bepaalde steenhouwerij adviseren. Als dank voor dit advies betaalt de betreffende steenhouwerij niet zelden een royale provisie aan de uitvaartverzorger. En zo loopt u het risico dat er wordt geprofiteerd van uw verdriet.
<>

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee provisie is niet verboden. Behalve wanneer er belangenverstrengeling is en een beheerder van een begraafplaats bijvoorbeeld zegt dat alleen stenen van de firma De Vries mogen worden geplaatst en hij daar provisie voor krijgt. Overigens is de richtlijn van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen dat begraafplaatsen nooit met een provisieregeling moeten werken en dat als nabestaanden tips voor steenhouwers vragen, men altijd meerdere namen moet noemen.

Bij uitvaartverzorgers komt het wel voor dat men provisie krijgt bij de verkoop van een steen. Daar is ook niets op tegen als de uitvaartverzorger openlijk optreedt als tussenpersoon of verkoper. Bijvoorbeeld als hij modellenboeke showt. Het is wat minder, als er geen enkele feitelijke dienst tegenover staat en hij alleen zegt "Zegt u maar bij de steenhouwer dat ik u gestuurd heb". De mensen denken dan extra goed behandeld te worden, maar de uitvaartverzorger gaat het dan om het aanbrengen van een klant en een vergoeding daarvoor.
Het voelt misschien wat minder fraai, maar in veel andere sectoren van de maatschappij gaat het niet anders. Wat denkt u van verzekeringsagenten en tal van mensen in de handel?

Het is en blijft altijd zaak om zelf goed op te letten en bij meer personen en bedrijven offertes te vragen. Dan kan het overigens best zijn dat het bedrijf dat een uitvaartverzorger een provisie betaalt, toch de goedkoopste is en/of de beste service biedt.

Ik heb eens op die site www.marmergraniet.com gekeken. Ze hebben een paar interessante diensten, zoals advies bij vlekken en mankementen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >