Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Plaatsingskosten grafsteen?


19 september 2002

Vraag nummer: 1093  (oude nummer: 1428)

Wed Nov 24 14:10:57 1999

ik kreeg een rekening van f100,- plaatsingsrecht. het ging eigenlijk meer over het verwijderen van het graf? kent iemand de definitie en gebruik?

Antwoord:

Thu Nov 25 01:49:54 1999

Geachte heer of mevrouw,

De meeste begraafplaatsen vragen een bepaald bedrag voor een vergunning voor het plaatsen van een grafsteen. Dat bedrag wordt soms ook wel plaatsingsrecht genoemd, maar er zijn meer termen voor in omloop. Een bedrag van ƒ100,- is overigens niet hoog, er zijn ook begraafplaatsen waar het ƒ500,- of meer is.

Begraafplaatsen moeten uiteraard inkomsten hebben voor het onderhoud en in stand houden van de begraafplaats, betaling personeel, bestuurskosten etc. Men vraag vaak een vast bedrag aan grafrechten voor het graf, een bijdrage voor het onderhoud van de begraafplaats, soms aparte legeskosten of inschrijvingskosten als een administratieve vergoeding, een bedrag voor plaatsing van een steen en een bedrag voor een daadwerkelijke begraving van een kist of asbus. Dan zijn er ook nog begraafplaatsen die aparte recognities vragen. En die bijvoorbeeld onderhoudkosten voor het grafmonument vragen, met (soms veel) varianten voor het soort monument.
Dat is soms allemaal wat onoverzichtelijk, vooral omdat het bij elke begraafplaats anders is en omdat de bedragen per begraafplaats erg uiteen kunnen lopen. Bij de ene begraafplaats is het graf goedkoop, maar de begrafenis erg duur; bij de andere andersom. Een bedrag van ƒ100,- plaatsingskosten voor een grafmonument is, gelet op het landelijk gemiddelde, niet hoog. Maar of dit duur is, beter gezegd of de begraafplaats duur is, weet je pas als je alle kosten en bijkomende kosten optelt en dan begraafplaatsen met elkaar vergelijkt.

mr W.G.H.M. van der Putten

25 november 1999

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >